Всички сме чували за Висящите градини, египетските пирамиди и Александрийския фар. Съществуват обаче и други впечатляващи древни постройки, които дори и най-изтъкнатите пътешественици не са чували досега.

Например...

Gallery
Голямата джамия в Джене

Голямата джамия в Джене е най-голямата сграда от кирпич в света, смятана от много архитекти за най-голямото постижение на Судано-сахелския архитектурен стил, макар и с определено ислямско влияние. Джамията се намира в град Джене, Мали, в алувиалната равнина на река Бани. Първата джамия на това място е построена през 13 век, но сегашната сграда датира от 1907 г. Освен център на религиозната общност на Джене, джамията е и една от най-известните забележителности на Африка. Заедно с целия град, тя е обявена през 1988 г. от ЮНЕСКО за част от Световното културно и природно наследство. Снимка: trevor kittelty / Shutterstock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Чанд Баори в Индия

Чанд Баори се намира в селцето Абанери (Аbhaneri) в източната част на Раджастан, Индия и е една от най-пренебрегваните забележителности в страната. Това е един от най-старите стъпаловидни кладенци в щата и се счита за най-големия както в Индия, така и в целия свят. Снимка: javarman / Shutterstock

Gallery
Gallery
Парламентът в Румъния

Снимка:  pavel dudek / Shutterstock

Gallery

Една от най-популярните забележителности в Букурещ, построена още по време на комунистическия режим в Румъния. Смята се за най-голямата и най-скъпа административна сграда в света. Това неокласическо чудо има 12 етажа (с осем допълнителни, които са подземни) и 3100 стаи. Обща площ 330 000 кв. метра площ.

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Стари мост в Босна и Херцеговина

Изграден е през 1557–1566 г. от османския архитект от християнски произход Синан (наричан още Коджа Мимар Синан ага), а според някои легенди – от Мимар Хайредин. Дълъг е 30 м и се издига на 20 м над Неретва в най-високата си точка. По това време Старият мост е най-големият с такава арка в света. Охранявал се от 2 кули: кулата Хелебия и кулата Тара, наричани още „Пазителите на моста“ или „мостари“.

Стари мост от 2005 г. е част от списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Снимка: Leonid Andronov / Shutterstock

Gallery
Джамията Шейх Лотфола в Иран

Представлява архитектурен шедьовър на иранската архитектура. Джамията се намира в град Исфахан и е построена между 1603 и 1619 г по време на управлението на Шах Аббас I. Наречена е на името на един от роднините на владетеля - Шейх Лотфола. Джамията е нетипична, тъй като не се състои от минарета. Тук няма да откриете и вътрешен двор. Вероятната причина за това се крие във намерението джамията да не бъде предназначена за обществено ползване. Тя е трябвало да служи само на съпругите на шейха. Куполът на джамията представлява вълнуваща гледка - той променя цветовете си в течение на деня - става от кремав до розов. Снимка: Alexander Mazurkevich / Shutterstock

Gallery
Кумбалгарх – великата стена на Индия

След Великата китайска страна, Кумбалгарх е втората най-дълга непрекъсната стена на планетата. Тя е част от крепостта Кумбалгарх, чието име всъщност носи. Учудващо е, но стената е малко известна извън региона, в който се намира.

Кумбалгарх е разположена в щата Раджастан, в западната част на Индия и се простира в продължение на 36 километра. Строежът на масивната стена започва през 1443 година и отнема почти цял век, за да се завърши. През 19-ти век стената е разширена.

Guliver / iStock

Gallery

Първоначално Кумбалгарх е използвана за укрепление, а сега е превърната в музей. Стената се издига на над 1000 метра над морското равнище върху много висок хълм. Kумбалгарх има общо седем портала. Въпреки че в някои точки стената изглежда тънка, на места ширината ѝ достига пет метра.

В крепостта се помещават над 360 храма – 60 от тях за построени за индусите, а останала част за последователите на джайнизма – религия, основана в Индия и считана за предшественик на будизма. 

Guliver / iStock