Не изхвърляйте кората на банана. Тя може да ви послужи за доста интересни неща, пише BrightSide. Например... 

1. Ще лъснат обувките ви

Плътната кора може да възвърне блясъка на кожените обувки.

2. Банановата обелка помага срещу акне и бръчки.

Тя съдържа витамини А и Е, както и калий, цинк, желязо и магнезий. Успокоява кожата и намалява разпространението на акне. Как да я използвате - разтрийте кожата си с обелката и оставете за 5 - 10 минути, после изплакнете. Повтаряйте два пъти на ден. Ако я ползвате против бръчки, оставете да действа по 30 минути и повтаряйте 3 пъти на седмица.

3. Отстраняват брадавиците

Поставете парченце кора под лейкопласта, с който сте покрили брадавицата. След седмица-две тя ще падне.

4. С бананова обелка можете да лъснете среброто си.

Сложете обелката в блендер, добавете половин чаша вода и разбийте на паста. Използвайте я, за да изчистите и полирате сребърните прибори или бижута.

Всички знаем, че за здравето ни е изключително важно да приемаме достатъчно вода. Има обаче и случаи (макар и да са...

5. Банановата обелка избелва зъбите.

Причината е съдържащия се в нея калий. Измийте зъбите си и изплакнете добре. Вземете вътрешността на бананова обелка и разтрийте с нея зъбите си за около 2 минути. Отново изплакнете. Повтаряйте всеки ден, докато видите резултат.

6. Банановата обелка може да помогне в борбата с мигрената и главоболието.

Може би звучи малко странно, но банановата обелка е натурален лек срещу мигрена. Сложете я във фризера за около час, после поставете една част от нея на челото си, а друга на врата. Оставете, докато се затопли. Би трябвало болката ви да намалее.

7. Банановата обелка прави белезите по-малко видими.

Като цяло, тя успокоява кожни раздразнения. При белези от рани пробвайте да поставяте бананова обелка на мястото вечер и да спите така. Повтаряйте всяка вечер, докато забележите избледняването.

8. Можете да я изядете...

Варена, печена или пържена. Банановата кора е пълна с питателни вещества, включително калий, магнезий, витамини и фибри.

9. Чудесна е за компост.

Нарежете банановата обелка на малки парченца и ги заровете в основата на растението, близо до корените. Полейте. Полезните вещества в обелката ще окажат благотворно влияние.