За да помогнете на организма да се адаптира към високите температури, специалисти съветват да коригирате хранителния си режим, да се погрижите за кръвоносните съдове и да следите за качеството на съня. А ето и какво друго препоръчват:

Ограничете количеството на сладостите и подправките. Съществуват храни, които активират потоотделянето, което и без това се усилва в жаркото време. За да не тормозите организма чрез загуба на течности, а заедно с тях и на важни вещества, в жегите е нужно строго да контролирате употребата на продукти, богати на прости въглехидрати, които преди всичко се съдържат в сладкишите и изделията от брашно.
Освен това през този период е добре да се откажете и от пикантните подправки, засилвайте вкуса и със лимонов сок или сок от лайм.

По-малко животински протеини и мазнини. Тези хранителни компоненти изискват много енергия за преработване, а в жаркото време това води до отмаляване и падане на тонуса. Акцентът в храната трябва да пада върху източниците на „леки“ протеини и фибри – риба, плодове, зеленчуци, ориз, овесени ядки, пълнозърнест хляб.

Повече зелении. Употребата им отлично тонизира в условията на високи температури и освен това те са огромен източник на витамини.

Не се отказвайте от солта. Заедно с потта солта и други минерали се отделят в голямо количество. Затова не е нужно да намалявате употребата на сол, а и липсата й през топлото време може да доведе до намалено самочувствие.

Не преяждайте вечер. Преработването на тежка храна предизвиква повишаване на телесната температура, което влияе и на качеството на съня.

Източник: Новите родители