Всеки, който има куче, е редовно изправен пред изпитанието да среща две тъжни очи, молещи за част от храната, изложена красиво в чинията на масата. Защото кучетата се едни от най-големите чревоугодници в животинския свят. За разлика от други свои роднини, тези животинки отдавна са надминали етапа на храненето с цел оцеляване и храната се е превърнала в деликатес, който гъделичка вкусовите им рецептори.

Променило се е и още нещо – статусът им на месоядни. Вярно е, че те наистина са такива по природа и вълците са доказателство за това. Но откакто хората са успели да ги опитомят и да ги превърнат в свои верни другари, кучетата могат спокойно да бъдат смятани за всеядни. Това обаче не означава, че могат да ядат всичко, което им харесва. This Blog Rules изброява пет факта за храната, които всеки собственик на куче трябва да знае.

1. Хищници по природа

Споменахме, че кучетата по природа са месоядни. Макар да е вярно, че можете да смесвате в храната им много съставки, които ядат дори тревопасните, кучетата са генетично предразположени да обичат месото. Не само, че имат нокти и зъби със силно изявени кучешки, които ги правят перфектни в преследването на плячката, но е изключително трудно да ги държите далеч от суровото месо. Което не означава, че трябва да им позволявате да ядат сурово месо, защото то е носител на потенциално опасни болести, които термичната обработка частично унищожава.

2. Кучетата обичат сладкото

Може да ви изненада, но ако кучето има как да си отвори кутия бисквити и да си открадне от нея, определено ще го направи. Кучетата различават множество вкусове и един от най-различимите е сладкото. Техните диви събратя често консумират плодове с високо съдържание на фруктоза. Затова не се учудвайте, че кучето ви точи лиги към тортата за рождения ви ден, но със сигурност не трябва да се поддавате на капризите му, защото повечето човешки сладкиши (особено съдържащите шоколад) са опасни за здравето на кучето.

3. Обичат котешка храна

Ако не е достатъчно, че трябва да пазите кучето, за да не погълне цялата си храна наведнъж, трябва да държите под око и паничката на котката. Очевидно е, че няма голяма разлика между двата типа храна, а нашите приятели кучетата рядко ще откажат възможността да опитат ново ястие. Не че нещо ще се случи, ако кучето хапне от котешката храна, но това в никакъв случай не трябва да се храни с нея редовно. Кучетата и котките имат различни хранителни нужди. Например, котешката храна често съдържа таурин, от който кучетата изобщо не се нуждаят.