Когато някой каже „плаж“, вероятно си представяте жълт или бял пясък, вълни, парещо слънце и бира или коктейл. Не всички места обаче подлежат на подобно описание. Съществуват плажове, които варират по форми и цветове – такива, каквито вероятно не сте подозирали. Като тези 18 предложения, които ще видите по-долу.

Една от най-ярката разлика в много от тези плажове, е различният цвят на пясъка. Той обикновено се образува от това, до което вълните се докосват непрестанно. Например камъни, раковини, корали или стъкло. Редките зелени плажове могат да съдържат оливин, появил се вследствие на вулканично изригване. Черните обикновено се формират от вулканични останки. Розовите плажове на Бермуда пък са оцветени от това, което е останало от коралите.

Gallery
Някогашното градско сметище се е превърнало в блестящо на слънцето съкровище в северна Калифорния.

До края на 60-те години жителите на Форт Браг изхвърлят отпадъците си от скалите, направо в морето. И така, няколко десетилетия по-късно, морските вълни превръщат счупените стъкла от автомобилни стопове, бутилки от парфюми, шишета бира и много други стъклени отпадъци в обли стъклени камъчета с най-различни цветове и форми. Този плаж има най-високата концентрация на стъкло в целия свят. За съжаление, не може да си вземете сувенир за вкъщи, защото мястото е в защитения парк МакКерихер. 

Aneta Waberska / Shutterstock

Gallery
Розовият плаж, Бахамите

Leonux / Shutterstock

Gallery
Екстремни самолетни приземявания край плажа Махо, св. Маартен

Необичайното на този плаж е, че се намира до летище. На всеки половин час, буквално на ръка разстояние, над посетителите на плажа прелита самолет. Само тесен път разделя плажа с едно от най-натоварените летища в източните Кариби. Топлината и силната въздушна струя от самолетите се стоварва всеки път върху плажуващите. Така че, помислете добре, преди да стягате багажа за това място.

Sean Pavone / Shutterstock.com

Gallery
Плажът с черен пясък Пуналу, Хаваи

Образувал се е от базалтова лава, която избухва, когато се влее в морето и започва рязко да се охлажда.

Снимка: Shane Myers Photography / Shutterstock

Gallery
Плажът в Малдивите, който прилича на звездно небе

Светлините на този плаж в Малдивите са вследствие от микроскопични биолуминисцентни фитоплакнтони, които светят, когато бъдат "възбудени" от разбиващите се вълни.

Снимка: ArtTomCat / Shutterstock

Gallery
Йокулсарлон, Исландия

Черният вулканичен пясък на този исландски плаж контрастира по един особено красив начин с белите и прозрачни късове лед.

Снимка: ronnybas / Shutterstock

Gallery
Папаколеа - плажът със зелен пясък

Необичайният цвят на хавайското природно чудо се дължи на минерал, наречен оливин.

Полускъпоценният камък е наричан още „хавайски диамант“. Оливинът идва от стария вулкан Pu'u Mahana, който се намира срещу плажа. Установено е, че вулканът избухнал преди около 49 000 години и минералът бил компонент от лавата му.

Оливинът е по-плътен в сравнение с другите пясъчни кристали, което му помогнало да се натрупва върху плажа, докато другият вулканичен пясък бил отмиван от морето.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Камъните Моераки (драконовите яйца) на плажа Коекохе, Нова Зеландия

Каменните сфери Моераки са пръснати из плажа Коекохе на Южния остров в Нова Зеландия. В близост до градовете Моераки и Хампдън това чудо се е превърнало в туристическа атракция и привлича туристи от цял свят.  Тези причудливи форми са още едно доказателство за множеството природни феномени които имаме на Земята.

Снимка: Shutterstock

Gallery

Името им в превод от езика на маорите означава "сънливо небе". Според тяхна легенда камъните произлизат от първите им предци, който пристигат по тези земи с голямо кану на име Araiteuru. За съжаление то е потопено от три големи вълни в близост до Матакаеа. Оцелелите хора се превърнали в планина разположена наблизо, а останките от кануто - в камъните Моераки.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Пътят на Великана, близо до Бушмилс, Северна Ирландия

По крайбрежието на Северна Ирландия се спускат повече от 38 000 базалтови колони, които като огромна магистрала-трамплин изчезват в морето. Вулканичните изригвания са оставили след себе си перфектно оформени шестоъгълници, групирани в клъстъри като пчелна пита. 

Според легендата войнът-гигант Фин МакКул построява "пътя", за да премине през морето и да се изправи срещу шотландския си съперник Бенандонер. Но очевидно и Бенандонер има същата идея, защото подобни базалтови колони има и на шотландския остров Стафа.

 Aitormmfoto / Shutterstock

Gallery
Червеният плаж, Рабида, Галапагос

Образувал се е вследствие на оксидацията на богатите на желязо залежи на лава. Възможно е също така цветът да се дължи на кораловите седименти.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Пещерният плаж в Алгарве, Португалия

Крайбрежието е богато на варовик. Той лесно еродира и образува подобни забележителни морски пещери като тази.

Снимка: cristovao / Shutterstock

Gallery
Плажът на катедралите, Рибадео, Испания

Снимка: imagestockdesign / Shutterstock

Gallery

Невероятните образования, наподобяващи арки на катедрали, се е образувал от разбиващите се в него вълни в продължение на хиляди години.

Снимка: Natursports / Shutterstock

Gallery
Плажът на раковините, Шарк Бей, Австралия

Водата тук е много солена и в нея не се въдят никакви хищници, които да застрашават мидите и те се размножават необезпокоявани.

Снимка: Aneta Waberska / Shutterstock

Gallery
Лилавият плаж Пфайфър, Калифорния

Лилявият пясък в този плаж (който се среща на на отделни места) се е образувал, когато залежите на манганов гранат в близките хълмове е еродирал в морето.

Снимка: Mariusz S. Jurgielewicz / Shutterstock

Gallery
Скритият плаж в Мариета, Мексико

Смята се, че този плаж в Мексико се е образувал, след като местното правителство е използвал необитаемото място за тестове на различни оръжия в началото на XX в. 

fernandocpauletto / Shutterstock

Gallery
Плаж с черен пясък по южното крайбрежие на Исландия

Исландия е страна със силна вулканична активност. Поради тази причина черните вулканични плажове се срещат доста често.

Снимка: Andrey Bayda / Shutterstok

Gallery
Брегът на горещата вода, Короманделския полуостров, Нова Зеландия

В уикендите при отлив Брегът на топлата вода се превръща в спа. Посетителите на плажа си изкопават малки басейнчета, които се пълнят с топла минерална вода. Колкото и да е странно, пейзажът се изпълва с хора, лежащи в изкопаните си дупки, вместо да се потопят в морето, което е точно срещу тях. Няколко часа по-късно приливът заличава всичко.

Снимка: ChameleonsEye / Shutterstock

Gallery
Червеният плаж в Панджин

Не случайно червеният плаж в Панджин, Китай е една от най-удивителните природни забележителности. Трудно можете да забележите неговия пясък, тъй като почти цялото място е покрито с червена растителност.

Каква е причината за този специфичен цвят? Основният отговорник е морски плевел, наречен суеда. Той се развива особено добре в алкална почва. Започва да расте през април и май, докато през лятото е зелен. Чак през есента достига своя уникален яркочервен цвят.

Снимка: HelloRF Zcool / Shutterstock