Когато някой каже „плаж“, вероятно си представяте жълт или бял пясък, вълни, парещо слънце и бира или коктейл. Не всички места обаче подлежат на подобно описание. Съществуват плажове, които варират по форми и цветове – такива, каквито вероятно не сте подозирали. Като тези 18 предложения, които ще видите по-долу.

Една от най-ярката разлика в много от тези плажове, е различният цвят на пясъка. Той обикновено се образува от това, до което вълните се докосват непрестанно. Например камъни, раковини, корали или стъкло. Редките зелени плажове могат да съдържат оливин, появил се вследствие на вулканично изригване. Черните обикновено се формират от вулканични останки. Розовите плажове на Бермуда пък са оцветени от това, което е останало от коралите.

Gallery

Някогашното градско сметище се е превърнало в блестящо на слънцето съкровище в северна Калифорния. До края на 60-те години жителите на Форт Браг изхвърлят отпадъците си от скалите, направо в морето. И така, няколко десетилетия по-късно, морските вълни превръщат счупените стъкла от автомобилни стопове, бутилки от парфюми, шишета бира и много други стъклени отпадъци в обли стъклени камъчета с най-различни цветове и форми. Този плаж има най-високата концентрация на стъкло в целия свят. За съжаление, не може да си вземете сувенир за вкъщи, защото мястото е в защитения парк МакКерихер. 

Aneta Waberska / Shutterstock

Gallery
Розовият плаж, Бахамите

Leonux / Shutterstock

Gallery
Екстремни самолетни приземявания край плажа Махо, св. Маартен

Необичайното на този плаж е, че се намира до летище. На всеки половин час, буквално на ръка разстояние, над посетителите на плажа прелита самолет. Само тесен път разделя плажа с едно от най-натоварените летища в източните Кариби. Топлината и силната въздушна струя от самолетите се стоварва всеки път върху плажуващите. Така че, помислете добре, преди да стягате багажа за това място.

Sean Pavone / Shutterstock.com

Gallery
Плажът с черен пясък Пуналу, Хаваи

Образувал се е от базалтова лава, която избухва, когато се влее в морето и започва рязко да се охлажда.

Снимка: Shane Myers Photography / Shutterstock

Gallery
Плажът в Малдивите, който прилича на звездно небе

Светлините на този плаж в Малдивите са вследствие от микроскопични биолуминисцентни фитоплакнтони, които светят, когато бъдат "възбудени" от разбиващите се вълни.

Снимка: ArtTomCat / Shutterstock

Gallery
Йокулсарлон, Исландия

Черният вулканичен пясък на този исландски плаж контрастира по един особено красив начин с белите и прозрачни късове лед.

Снимка: ronnybas / Shutterstock

Gallery
Папаколеа - плажът със зелен пясък

Необичайният цвят на хавайското природно чудо се дължи на минерал, наречен оливин.

Полускъпоценният камък е наричан още „хавайски диамант“. Оливинът идва от стария вулкан Pu'u Mahana, който се намира срещу плажа. Установено е, че вулканът избухнал преди около 49 000 години и минералът бил компонент от лавата му.

Оливинът е по-плътен в сравнение с другите пясъчни кристали, което му помогнало да се натрупва върху плажа, докато другият вулканичен пясък бил отмиван от морето.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Камъните Моераки (драконовите яйца) на плажа Коекохе, Нова Зеландия

Каменните сфери Моераки са пръснати из плажа Коекохе на Южния остров в Нова Зеландия. В близост до градовете Моераки и Хампдън това чудо се е превърнало в туристическа атракция и привлича туристи от цял свят.  Тези причудливи форми са още едно доказателство за множеството природни феномени които имаме на Земята.

Снимка: Shutterstock