Животът е кратък. Прекарваме по-голямата част от него изтощени от ежедневните си задължения. Остава ни много малко време за значимите неща като семейството, приятелите и създаването на ценни спомени.

Чудесата на света са необятни и не биха могли да бъдат видeни за цял един живот. Но ако искате да извлечете максимума от него, няма по-добър начин от пътуването. Ако искате да разнообразите и да видите чудесни природни забележителности, можете да заложите на тези 20 места, които ще забавят сърдечния ви ритъм, ще намалят стреса и най-важното – ще образуват усмивка на лицето ви.

Gallery
Остров Флорес, Португалия

Той в списъка на ЮНЕСКО заради своята уникална флора и фауна. Намира се в най-западната точка на Азорските острови, в близост до бреговете на Португалия. Наречен е Цветният остров, защото почти цялата му територия е покрита с цветя. На него ще откриете и минерални извори, лагуни, оризови поля, мънички села, езера, вулкани и пещери.

ABB Photo / Shutterstock

Gallery
Национален парк Маранхенсес, Бразилия

Намира на брега на Атлантическия океан в североизточната част на Бразилия. По време на дъждовния сезон се образуват хиляди лагуни сред пясъчните дюни и гледката е просто невероятна. Остава си мистерия как рибите и раците успяват да достигнат до това място въпреки сушата през по-голямата част от годината. Най-подходящото време да посетите парка е от юли до септември, когато лагуните са най-пълни и най-красиви.

T photography / Shutterstock

Gallery
Kумбалгарх – великата стена на Индия

След Великата китайска страна, Kумбалгарх е втората най-дълга непрекъсната стена на планетата. Тя е част от крепостта Kумбалгарх, чието име всъщност носи. Учудващо е, но стената е малко известна извън региона, в който се намира.

Кумбхалгар е разположена в щата Раджастан, в западната част на Индия и се простира в продължение на 36 километра. Строежът на масивната стена започва през 1443 година и отнема почти цял век, за да се завърши. През 19-ти век стената е разширена.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Голямата джамия в Джене

Тя е с поразителни пропорции. 40-те впечатляващи бастиона на Деравар се издигат в пустинята и образуват квадратна формация. Това е величествена структура в средата на пустинята. Много хора нямат представа за съществуването й (включително жителите на Пакистан).

Снимка: trevor kittelty / Shutterstock

Gallery
Сетенил де лас Бодегас, Испания

Това чаровно малко градче, създадено преди 8 века, е сгушено в скалите на Южна Испания. Местните го наричат Градът под скалите. Стените и покривите на къщите са част от огромни базалтови скали, които защитават местните от горещото слънце и буйните ветрове.

Alvaro Trabazo Rivas / Shutterstock

Gallery
Мраморните пещери, Патагония

Мраморните пещери в Патагония са известни със забележителните отражения, които тюркоазената вода хвърля върху мраморния таван. Наричани са още Мраморната катедрала заради невероятните си арки.

Guliver / iStock

Gallery
Вратата към Ада, Туркменистан

Какво е това? Кратер, от който излиза непрестанно природен газ. И той гори вече десетилетия, подпален от хората преди 45 години! Диаметърт му е между 60 и 100 метра, а дълбочината поне 50. Пламъците се захранват от излизащия непрекъснато отдолу газ. На пръв поглед обаче изглежда така, сякаш скалите и пясъците излъчват огромно количество топлина. На около километър наоколо земята е сива и безплодна, обитавана само от паяци и гущери.

Lockenes / Shutterstock

Gallery
Чанд Баори в Индия

Чанд Баори се намира в селцето Абанери (Аbhaneri) в източната част на Раджастан, Индия и е една от най-пренебрегваните забележителности в страната. Това е един от най-старите стъпаловидни кладенци в щата и се счита за най-големия както в Индия, така и в целия свят. 

Снимка: javarman / Shutterstock

Gallery
Крепостта Александър I, Русия

Крепостта Александър I, известна още като Чумавата крепост, се намира във Финския залив на Балтийско море, край Санкт Петербург и Кронщат. Построена е върху изкуствен остров в средата на 19. век, като целта й е била да брани балтийския проход. Малко след това крепостта се превръща в изследователска лаборатория, проучваща чумата и други бактериални заболявания. Днес е популярна туристическа атракция.

Снимка: Alexandr Medvedkov / Shutterstock

Gallery
Крепостта Деравар в Пакистан

Тя е с поразителни пропорции. 40-те впечатляващи бастиона на Деравар се издигат в пустинята и образуват квадратна формация. Това е величествена структура в средата на пустинята. Много хора нямат представа за съществуването й (включително жителите на Пакистан).

Снимка: Hanan Khaleeq / Shutterstock

Gallery
Катедралата Лас Лахас, Колумбия

Катедралата Лас Лахас („Скалите”) се намира в Южна Колумбия. Храмът е издържана в неоготически стил и е строенав периода 1916-1949 година на мястото на по-стар параклис, като средствата за строежа са дарени от жителите на околността. През 1954 година Ватикана предоставя на Лас Лахас привилегирования статут на базилика.

Guliver / iStock

Gallery
Пещерата на Марсел д’Ардеш, Франция

Пещерата е открита през 1836 г. от френски ловец. Намира се във Френските Алпи. Всъщност, представлява огромна мрежа от малки пещери с кристалносини води и цветни скали.

Chantal de Bruijne / Shutterstock

Gallery
Стари мост в Босна и Херцеговина

Изграден е през 1557–1566 г. от османския архитект от християнски произход Синан (наричан още Коджа Мимар Синан ага), а според някои легенди – от Мимар Хайредин. Дълъг е 30 м и се издига на 20 м над Неретва в най-високата си точка. По това време Старият мост е най-големият с такава арка в света. Охранявал се от 2 кули: кулата Хелебия и кулата Тара, наричани още „Пазителите на моста“ или „мостари“.

Стари мост от 2005 г. е част от списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Снимка: paul prescott / Shutterstock

Gallery
Червената земя на Донгчуан, Китай

Mястото не е на туристическата карта на Китай заради своята отдалеченост и слабо развита инфраструктура. To обаче напълно си заслужава да се види. Яркият червен цвят се дължи на високата концентрация на минерали в почвата.

Su Jianfei / Shutterstock

Gallery
Джамията Шейх Лотфола в Иран

Представлява архитектурен шедьовър на иранската архитектура. Джамията се намира в град Исфахан и е построена между 1603 и 1619 г по време на управлението на Шах Аббас I. Наречена е на името на свекъра на владетеля - Шейх Лотфола. Джамията е нетипична, тъй като не се състои от минарета. Тук няма да откриете и вътрешен двор. Вероятната причина за това се крие във намерението джамията да не бъде предназначена за обществено ползване. Тя е трябвало да служи само на съпругите на шейха. Куполът на джамията представлява вълнуваща гледка - той променя цветовете си в течение на деня - става от кремав до розов.

Снимка: Richard Yoshida / Shutterstock

Gallery
Благай, Босна и Херцеговина.

Това мъничко селце е сгушено сред водопади и сини води. Белите му къщички и манастирът са разположени под надвиснали скали. То е свещено място за дервишите и суфите, които са построили селото.

Снимка: RossHelen / Shutterstock

Gallery
Хуакачина, Перу

Един малък оазис, разположен насред огромна пустиня. За да стигнете от Лима, столицата на Перу, до това прекрасно място, ще ви бъдат необходими 5 часа. Населението на града е около 200 души, така че тук можете да избягате от всичко и всички.

IURII BURIAK / Shutterstock

Gallery
Скритият плаж в Мексико

Това местенце e известно със своите чисти води и огромното разнообразие от птици. Можете да стигнете до плажа единствено по вода. След като преминете лабиринта от подводни пещери, ще се озовете на този прекрасен плаж, скрит в дълбините на острова.

fernandocpauletto / Shutterstock

Gallery
Селцето Попай, Малта

То се състои от няколко дървени къщи, създадени за снимките на мюзикъла „Попай“ през 80-те години. Днес е курорт с увеселителен парк. Можете да си направите разходка с лодка във водите на пристанището или да се насладите на невероятните гледки. Къщите все още са обзаведени по същия начин, както по време на снимките.

RnDmS / Shutterstock.com

Gallery
Изола Бела, Италия

Това италианско островче в езерото Маджоре е един от най-красивите острови в света. Всъщност - именно това подсказва и самото му име (Красивият остров). Тук откриваме забележителния дворец Боромео и многоетажните му градини и тераси, които окупират почти целия остров. Освен това в градините ще зърнете и бели пауни, които са смятани за кралски птици.

Roberto Binetti / Shutterstock.com