Нашата планета е пълна с невероятно красиви места, които си струва да посетите. Величествени водопади и планини, множество невиждани чудеса на природата - невъзможно е да зърнем всички за един-единствен живот. Някои обаче, като тези в списъка по-долу, са просто задължителни.

Gallery
Национален парк "Ленсойс-Мараненсис" в щат Маранян, Северна Бразилия

Определено може да се каже, че той е едно от най-изумителните и интересни места в света. Територията му е приблизително 1000 квадратни километра.

Снимка: mmtsales / Shutterstock

Gallery
Това място се е образувало преди повече от 1000 години

На пръв поглед този Национален парк прилича на типична пустиня, но в тази област има редовен дъждовен сезон в началото на годината. Дъждовната вода се събира в долините между дюните, като се образуват сини и зелени лагуни, които достигат своя пик на напълване в периода между юли и септември. Изненадващ в Ленсойс-Мараненсис е и фактът, че е дом за много риби.

Снимка: San Hoyano / Shutterstock

Gallery

Хонокохау е най-високият водопад на Хавай, остров Мауи. Спуска се на две нива с обща височина 335 метра. 

Снимка: Bob Patrick / Shutterstock

Gallery
Водопадът Хонокохау, Мауи

Водопадът става световно известен, след като там се снима култовият филм „Джурасик парк“.

Снимка: Howard Foster / Shutterstock

Gallery
Висящият мост Капилано, Канада

Висящият мост над река Капилано, намиращ се край Ванкувър (Канада), е с дължинa 140 метра и минава на височина от 70 метра над реката. Средно на година се посещава от над 800 хиляди души от цял свят.

Снимка: Yingna Cai / Shutterstock

Gallery

Мостът е изграден от шотландския инженер Джордж Макей през далечната 1889 г. В първоначалния си вид е съставен от кедрова дървесина и конопени въжета, които през 1903 г. биват заменени от стоманени.

Снимка: Stefan Amaral / Shutterstock

Gallery
Ик Кил, щата Юкатан, Мексико

Ик Кил е приказно красив естествен басейн в щата Юкатан, Мексико. Подобни дупки не са рядкост по тези земи, местните ги наричат още "ченоте" - от думата за "кладенец" на маите.

Снимка: Vadim Petrakov / Shutterstock

Gallery

Някога красивите, но зловещи ями са били смятани за свещени, хвърляли са в тях млади момци и девойки като жертвоприношение за бога на дъжда. Днес тези басейни са любимата туристическа атракция, позволяваща на човек да се докосне до късче от Рая.

Снимка: Subbotina Anna / Shutterstock

Gallery

В превод името на това изумително езеро означава „място, където се ражда вятърът“. Водата започва на 26 м под нивото на земята, а дълбочината й е 40 м при диаметър 60 м. За тези, които не се чувстват изкушени да скочат от 26 м направо във водата, има стъпала, които се спускат надолу сред живописната растителност и малките водопади около Ик Кил.

Снимка: sunsinger / Shutterstock

Gallery
Мистичният о-в Скелиг Майкъл, Ирландия

Това е мястото, където средновековни монаси са построили манастир „близо до края на света“. До острова се стига с лодка.

Снимка: matthi / Shutterstock

Gallery

Джедайските стълби на ирландския остров Скелиг Майкъл - 600 стъпала до върха. Именно тук е заснет "Междузвездни войни: Последните джедаи".

Снимка:  Andreas Zulauf / Shutterstock

Gallery

Снимка: shutterupeire / Shutterstock

Gallery
Петнистото езеро, Канада

То е разположено в най-северната провинция Британска Колумбия в Канада, в близост до град Осойос. Цялото езеро е като надупчено от разноцветни кръгли петна. 

Снимка: shahnoorhabib / Shutterstock

Gallery

Причина за образуването на тези петна е високото минерално съдържание на водата - там са едни от най-високите нива на магнезиев сулфат, калциев и натриев сулфат. Водата също така съдържа изключително високи концентрации на осем други минерала. Открити са сребро и титан, които са били добивани дори през Втората световна война. 

Снимка: Galyna Andrushko / Shutterstock

Gallery
Водопадите Понгур, Виетнам

Това са едни от най-големите и най-красиви водопади във Виетнам.

Снимка: Romas_Photo / Shutterstock

Gallery

Особено великолепни са по време на дъждовния сезон.

Снимка: Banana Republic images / Shutterstock

Gallery
Дяволската кула, Уайоминг, САЩ

Дяволската кула е необичайната скална кула, извисяваща се на около 386 м при обща височина на образуванието е 1558 м.

Снимка: Edwin Verin / Shutterstock

Gallery

Дяволската кула е свещено място за няколко индиански племена, включително и за сиуксите лакота. Всяка година през юни посетителите се умоляват да не се катерят по скалата, за да дадат възможност на индианците да извършат своите ритуали.

През 1978 г.Стивън Спилбърг снима тук и „Близки срещи от третия вид”.

Снимка: Breck P. Kent / Shutterstock

Gallery
Пещерата Проходна, известна още като Очите на Бога, България

Проходна е една от най-известните пещери в карстовия район край с. Карлуково, община Луковит. Геоложкият феномен се намира на 250 м надморска височина.

Снимка: Flaviya / Shutterstock

Gallery

Това е най-дългият пещерен тунел в България, с дължина 365 метра и височина на входовете 56 метра. Вследствие на ерозията, причинена от просмукващите се води, в тавана се е образувал феноменът „Окната“ или „Очите на Бога“ – две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. Това дава и уникалния облик на пещерата. Погледнати от долу, те изключително много наподобяват очи, които сякаш се взират в посетителите. Вътрешността на пещерата е слабо осветена, тъй като денивелация между двата входа е голяма, а дневната светлина отвън навлиза през тях на снопове. Ефектът е поразителен, особено при слънчево време.

Снимка:  nikolay100 / Shutterstock

Gallery
Памуккале, Турция

Водни струи идващи от древния град Хиераполис, богати на минерални соли, падат от голяма височина и създават причудливи, вкаменени, ослепително бели каскади, които се дължат на калциевия карбонат. Когато водата достигне до повърхността, от нея се освобождава CO2, а калциевият карбонат се отлага, като образува варовикови отлагания върху скалистите тераси.

Снимка: muratart / Shutterstock

Gallery

Горещите извори Памуккале извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол, Турция. Водата с температура 37 °C достига повърхноста, и продължава пътя си надолу по поредица от около сто тераси. Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. 

Снимка: Alex Sun / Shutterstock

Gallery

Повечето имат ослепително бял цвят, но някои са жълтеникави или кафяви. Замърсяването на околната среда се отразява върху свежестта на цветовете.

Снимка: Cristian Zamfir / Shutterstock

Gallery
Храмът Самгвангса, Южна Корея

Този храм е известен с ежегодния си фестивал на фенерите в чест на рождението на Буда. Той привлича милиони посетители от цял свят.

Снимка: Vincent St. Thomas / Shutterstock

Gallery

По време на фестивала хиляди многоцветни фенери осветяват нощното небе.

Снимка: Panwasin seemala / Shutterstock

Gallery
Бамбуковата гора Сагано в Арашияма, Япония

Тя се простира на площ от 16 квадратни километра. Мястото е неимоверно красиво, а когато вятърът си проправя път през бамбука, той създава удивителни комбинации от звуци.

Снимка: Patryk Kosmider / Shutterstock

Gallery

Както и сами виждате, прези зимата е не по-малко магична.

Снимка: saraporn / Shutterstock

Gallery
Замъкът Нойшванщайн, Германия

Вълшебно красив замък, сякаш излязъл от някоя от любимите ни детски приказки – това е Нойшванщайн. Струва ви се познат? Това е така, тъй като Уолт Дисни го използва за прословутата си емблема.

Снимка: Naumenko Aleksandr / Shutterstock

Gallery

Самият крал Лудвиг II решава да издигне този „замък на мечтите”, вдъхновен от оперите на любимия си композитор Вагнер и от легендата за рицаря Лоенгрин. Сцени от едноименната опера на немския композитор, както и от други негови произведения, са пресъздадени върху платна, които красят стените на великолепните помещения в замъка

Снимка: Igor Plotnikov / Shutterstock

Gallery
Фиордът Трейси Арм, Аляска, САЩ

Този фиорд се смята за един от най-красивите на Земята. Тук ви очакват фантастични брегове, величествени планини, извисяващи се скали, множество водопади, кристално чисти води и може би най-големите айсберги в Аляска.

Снимка: digidreamgrafix / Shutterstocl

Gallery
Та Прохм, Камбоджа

Та Прохм е модерното име на храм в провинцията Сием Реап, Камбоджа. Предишното му название е било 'Раджавихара' ( или Манастирът на краля) . 

Снимка: DeltaOFF / Shutterstock

Gallery

 Построен е в Байонски стил в началото на 1186 г. от крал Джаяварман VII в чест на майка му. Та Прохм е храм на кули с тесни коридори и затворени дворове.

Снимка:  Banana Republic images / Shutterstock

Gallery

Храмът е приет в световното наследство на ЮНЕСКО през 1992 г. Днес той е един от най -посещаваните храмове в Камбоджа. 

Снимка: Tim Pryce / Shutterstock