Нашата планета е пълна с невероятно красиви места, които си струва да посетите. Величествени водопади и планини, множество невиждани чудеса на природата - невъзможно е да зърнем всички за един-единствен живот. Някои обаче, като тези в списъка по-долу, са просто задължителни.

Gallery
Национален парк "Ленсойс-Мараненсис" в щат Маранян, Северна Бразилия

Определено може да се каже, че той е едно от най-изумителните и интересни места в света. Територията му е приблизително 1000 квадратни километра.

Снимка: mmtsales / Shutterstock

Gallery
Това място се е образувало преди повече от 1000 години

На пръв поглед този Национален парк прилича на типична пустиня, но в тази област има редовен дъждовен сезон в началото на годината. Дъждовната вода се събира в долините между дюните, като се образуват сини и зелени лагуни, които достигат своя пик на напълване в периода между юли и септември. Изненадващ в Ленсойс-Мараненсис е и фактът, че е дом за много риби.

Снимка: San Hoyano / Shutterstock

Gallery

Хонокохау е най-високият водопад на Хавай, остров Мауи. Спуска се на две нива с обща височина 335 метра. 

Снимка: Bob Patrick / Shutterstock

Gallery
Водопадът Хонокохау, Мауи

Водопадът става световно известен, след като там се снима култовият филм „Джурасик парк“.

Снимка: Howard Foster / Shutterstock

Gallery
Висящият мост Капилано, Канада

Висящият мост над река Капилано, намиращ се край Ванкувър (Канада), е с дължинa 140 метра и минава на височина от 70 метра над реката. Средно на година се посещава от над 800 хиляди души от цял свят.

Снимка: Yingna Cai / Shutterstock

Gallery

Мостът е изграден от шотландския инженер Джордж Макей през далечната 1889 г. В първоначалния си вид е съставен от кедрова дървесина и конопени въжета, които през 1903 г. биват заменени от стоманени.

Снимка: Stefan Amaral / Shutterstock

Gallery
Ик Кил, щата Юкатан, Мексико

Ик Кил е приказно красив естествен басейн в щата Юкатан, Мексико. Подобни дупки не са рядкост по тези земи, местните ги наричат още "ченоте" - от думата за "кладенец" на маите.

Снимка: Vadim Petrakov / Shutterstock

Gallery

Някога красивите, но зловещи ями са били смятани за свещени, хвърляли са в тях млади момци и девойки като жертвоприношение за бога на дъжда. Днес тези басейни са любимата туристическа атракция, позволяваща на човек да се докосне до късче от Рая.

Снимка: Subbotina Anna / Shutterstock

Gallery

В превод името на това изумително езеро означава „място, където се ражда вятърът“. Водата започва на 26 м под нивото на земята, а дълбочината й е 40 м при диаметър 60 м. За тези, които не се чувстват изкушени да скочат от 26 м направо във водата, има стъпала, които се спускат надолу сред живописната растителност и малките водопади около Ик Кил.

Снимка: sunsinger / Shutterstock

Gallery
Мистичният о-в Скелиг Майкъл, Ирландия

Това е мястото, където средновековни монаси са построили манастир „близо до края на света“. До острова се стига с лодка.

Снимка: matthi / Shutterstock

Gallery

Джедайските стълби на ирландския остров Скелиг Майкъл - 600 стъпала до върха. Именно тук е заснет "Междузвездни войни: Последните джедаи".

Снимка:  Andreas Zulauf / Shutterstock