Ако имате куче, със сигурност му мислите доброто – искате да е в добро здраве и да има дълъг и щастлив живот. Понякога обаче се оказва, че правим някои неща, с които всъщност му вредим, без дори да си даваме сметка. Ето някои от най-честите грешки, които можете да допуснете като стопани на куче:

1. Да изберете неподходяща каишка

На първо място трябва да решите дали изобщо ще слагате на кучето си каишка, или не, освен ако няма конкретен закон за това. Ако кучето е прекалено голямо и би смутило хората, ако проявява агресия, ако има навика да тича и да не се връща, когато го повикате, то каишката е направо задължителна. Най-важното в такъв случай е да изберете подходящия размер, така че да не е нито прекалено широка, нито прекалено тясна и да ограничава косматия ви приятел. Опитайте с тази универсална проверка – при малки и средни кучета: ако можете да мушнете свободно един пръст между каишката и врата му, значи всичко е наред. Ако кучето е голямо, проверете с два пръста.

2. Да оставите кучето само в колата

Ако можехме, щяхме да го напишем с още по-гигантски букви: НИКОГА, ама НИКОГА не оставяйте кучето си само в колата. При никакви обстоятелства. Според изследване температурата в колата може да се покачи с близо 15-20 градуса само за 10 минути дори да сте паркирали на сянка. Имайте предвид, че кучетата не се потят като хората и претоплянето, водещо до топлинен удар, може да се случи много по-бързо, отколкото предполагате.

3. Да не обръщате внимание на зъбите на кучето си

Всички знаем, че кучето има зъби. Следователно същите тези зъби от време на време трябва да се мият с четка. По същия начин, както вие миете вашите. И това е съвсем сериозно! Препоръчително е да започнете да го правите още докато кучето е малко, за да свикне по-лесно. Някои стопани смятат, че е достатъчно да дадат на кучето си нещо за дъвчене, пръчка, кокал и това ще замести миенето на зъби. Така както дъвката не замества миенето на вашите зъби, така и пръчката не може да свърши същата работа за кучето – най-малкото, защото тя не достига до задните зъби, които и се развалят най-лесно. Не използвайте четка и паста за зъби от аптеката, от която пазарувате за вас. Купете паста и четка за зъби от зоомагазин или попитайте вашия ветеринар.

4. Да оставяте кучето си да яде всичко

Никога не хранете с вашата храна кучето си, защото тя е прекалено солена, пикантна и мазна за него. Разбираме колко е изкушаващо да гледате как кучето ви се радва на кренвирш или парче салам и вероятно си мислете, че по този начин сте го наградили, но всъщност му вредите. По-голямата част от човешката храна е не просто вредна, а направо опасна и дори животозастрашаваща за вашето куче. В никакъв случай не давайте на домашния си любимец остатъците от вечерята. Ако от самото начало го научите, че не му е позволено да се доближава до масата и да „проси” храна, няма да го прави. Кучетата са отлични ученици, бъдете добри учители!

5. Да заведете пале в кучешка градинка

Вярно е, че като цяло кучетата са дружелюбни същества, но помислете си много добре дали е разумно да водите съвсем малко кученце, още пале, в кучешка градинка или парк. Да започнем с това, че кучетата са преносители на различни зарази и болести. На второ място, големите кучета могат да бъдат доста груби, когато си играят и тичат наоколо, и никак не е изключено да изплаши сериозно и дори неволно да нарани вашето кутре. Така че ви препоръчваме да помислите за разходка из квартала или обиколка на блока.

6. Да прилагате физически наказания

Да, кучетата се нуждаят от дисциплина, но не и посредством физически наказания. На първо място, това е малтретиране на животно. Второ, няма да подейства и единственото, което ще постигнете, ще бъде кучето ви да се страхува от вас. Най-добрият подход в създаването на дисциплина е команда-награда. Давайте различни команди на кучето си и го награждавайте с дребно лакомство след това. Нека свикне, че когато ви слуша, ще бъде поощрено. Ако това не помага и домашният ви любимец е неконтролируем, горещо ви препоръчваме да го запишете на училище за кучета.