Хенри Бийчър някога бе казал следното: „Цветята са най-сладкото нещо, което Бог някога е създавал и което е забравил да дари с душа.“

Няма как да не се съгласим с него!

Цветята имат кратък, но наистина значителен живот. Векове наред този прекрасен дар на природата ни е позволявал да изразяваме нашите емоции и чувства. Тяхната красота, елегантност и брилянтни цветове могат да накарат всеки да се усмихне.

Затова нека отделим миг от своето време и да разгледаме едни от най-красивите (и необикновени) цветя, които можем да срещнем на Земята.

Gallery
Пчелоносно бръмбарче

Пчелоносно бръмбарче или обикновена пчелица (Ophrys apifera) е вид растение от семейство Орхидеи (Orchidaceae). Видът се среща в България и е защитен, включен в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие.

Снимка: Andreas Zerndl / Shutterstock

Gallery
Рафлезия арнолди

Рафлезия арнолди (Rafflesia arnoldii) е вид паразитно и хищно растение от род Рафлезия. Известна е с това, че формира най-големия единичен цвят на планетата. Разпространена е в дъждовните екваториални гори на индонезийските острови Суматра и Борнео. Диаметърът на цвета на рафлезия достига до над 1 метър, а теглото му — 10 — 15 кг.

Снимка: Alexander Mazurkevich / Shutterstock

Gallery
Райска птица

Това име е получило заради формата на удивителното си съцветие и невероятно съчетание от багри - ослепително ярки, оранжево-червени венчелистчета и сияещи лазурни чашелистчета. 

Снимка: symbiot / Shutterstock

Gallery
Ангелски тромпет

Ангелският тромпет (Бругманзия) е лесен за отглеждане едногодишен храст/малко дръвче, който обича топлия тропичен и субтропичен климат с дневни температури 26 - 30 градуса и хладни нощи.

Снимка: satit yano / Shutterstock

Gallery
Дамско сърце

Род покритосеменни растения, многогодишни цветя от семейство Макови, наброяващо около 20 различни вида. Обикновено достига до 70 см височина, цветовете му са бели, розови или червени с формата на сърце и висят на дълги дръжки подобно на гроздове.

Снимка: R. Maximiliane / Shutterstock

Gallery
Шахматна ведрица

Шахматна ведрица (Fritillaria meleagris) е растение от семейство Кремови. Цветето е национален символ на Хърватия. Шахматната ведрица е разпространена в Западна, Южна и Източна Европа и Кавказ. В България не се среща. Видът е изключително рядък в дивата природа. Обитава места на надморска височина до 800 м. 

Снимка: Alin Brotea / Shutterstock

Gallery
Пасифлора

Пасифлора, наричана още „страстниче“, „цвете на страстта“ и др. е род пълзящи, топлолюбивирастения, които цъфтят в жълто, синьо, червено и много други багри.

Снимка: feawt / Shutterstock

Gallery
Етлингера елатиор

Освен заради невероятно красивите си цветове се отглежда и заради хранителните си качества като съцветията в различна степен на зрялост се използват в множество кулинарни рецепти от източната кухня. Листата на този вид имат най-голям лечебен потенциал измежду всички изследвани представители на рода Етлингера. 

Снимка: bom / Shutterstock

Gallery
Морско отровно дърво (Barringtonia asiatica)

Среща се най-често по крайбрежието на Тихия и Индийския океан. Имат изключително сладък мирис, който през нощта привлича прилепите и мушиците. Отглежда се край улиците с декоративна цел в някои части на Индия.

Снимка: Pete Burana / Shutterstock