На земята е пълно с красиви плажове. Много от тях изглеждат като перфектното райско кътче, на което да прекарате своята ваканция. Някои обаче са наистина опасни. Акулите, медузите, опасните подводни течения и дори местните хора могат да провалят отпуската ви.

Ето защо ви представяме този подбор от 10 плажа, направен от BrightSide, които най-добре да избягвате. Защото все пак – “тихите води са най-дълбоки“.

Gallery
Кейп Трибюлейшън, Австралия

В сравнение с други региони на Австралия, тук няма чак толкова много крокодили, но пък има много други опасни същества - отровни змии, паяци и медузи. Впрочем, последните се срещат предимно през дъждовния сезон, който продължава от октомври до юни.

Снимка: Bernd Leitner Fotodesign / Shutterstock

Gallery
Плажът на Шънджън, Китай

А вие си мислихте, че нашите плажове са претъпкани с хора. Казват, че плажът е красив, но всъщност никой не го е виждал, защото той е винаги покрив с огромен поток от хора.

Снимка: Guliver / Getty Images

Gallery
Ню Смирна Бийч, Флорида, САЩ

Макар това да се счита за един от най-хубавите плажове на Флорида, тук има много акули, които често нападат плуващите. Според Рекордите на Гинес този плаж е "световната столица на акулите".

Guliver / iStock

Gallery
Махо, о-в Свети Мартин

Махо е доста популярна дестинация сред фотографите и търсачите на силни умения. Причината? Самолетната писта се намира едва на няколко метра от плажа. Двете места са разделени единствено от тесен път и ограда. Наоколо е пълно със знаци, които предупреждават туристите да не се доближават до пистата. Нито рискът от самолетна катастрофа, нито шумът на кацащите и излитащите машини не са спрели хората да посещават това необичайно място.

Guliver / iStock

Gallery
Ханакапиай, Хаваи, САЩ

Не си и помисляйте да плувате тук. Това е един от плажовете с най-силни подводни течения, които отнасят хората във навътре в океана. Спасители тук няма.

Guliver / iStock

Gallery
Гансбаай, Южна Африка

Тази част от света е територията на голямата бяла акула. На няколко километра от брега се намира малкият воден канал Шарк алей между остров Дайър и Гейзър Рок. Той приютява колония от около 60 000 тюлена, които привличат големи бели акули и орди от туристи с фотоапарати, които се озовават в капана на акулите.

Guliver / iStock

Gallery
Стайтс, Великобритания

Плажът Стайтс в Йоркшир е определян като един от най-лошите в Европа заради замърсените си води и е сред 31 във Великобритания, които не отговарят на основните европейски стандарти. Какви са рисковете от къпане в мръсни води? Остра диария, менингит, тифоидна треска, хепатит А.

Guliver / iStock

Gallery
Прая-ди-Боа-Виажем в Ресифе, Бразилия

Край брега на Ресифе не се забелязват никакви акули до 1992 г. После обаче, в резултат на промените в екосистемата, причинени от човешката намеса, акулите стават често срещани на този плаж и нападат туристи.

Guliver / iStock

Gallery
Килауеа, Хаваи

Внимавайте, когато постилате кърпата си. Черният плясъчен плаж в Килауеа, на най-големия хавайски остров, се намира близо до един от най-активните вулкани в света. Той изригва постоянно от 1983 г. насам, като изхвърля лава в океана. Освен това на Хаваите са регистрирани 102 непредизвикани нападения от акули от 1828 г. насам, осем от които с фатален край.

Снимка: pikappa51 / Shutterstock