Гигантски астероид, четири пъти по-голям от “Емпайър Стейт Билдинг”, ще прелети край земята на 27 май, казват от Центъра за изследвания на близки до Земята обекти (CNEOS) на NASA.

Нямаме поводи за притеснения обаче - 7335 (1989 JA) няма да се доближи на повече от 2,5 млн. км от нас (т.е. колкото приблизително средното разстояние между Земята и Луната, умножено по 10).

На фона на огромния размер на космическата скала обаче (нейният диаметър е 1,8 км),  както и на относителната ѝ близост до Земята, NASA я класифицира като „потенциално опасна“, което означава, че би могла да нанесе сериозни щети на планетата ни, ако нейната орбита някога се промени и ни удари.

Според NASA 7335 (1989 JA) е най-големият астероид, който ще доближи Земята през 2022 г. Учените изчисляват, че астероидът се движи с около 76 000 км/ч – 20 пъти по-бързо от летящ куршум.

Скалата ще ни доближи отново чак на 23 юни 2055 г. – по това време тя ще е дори на още по-голям разстояние от нас (70 пъти разстоянието от Земята до Луната).

Астероидът е един от близо 29 хил. близки до Земята обекти, които NASA следи ежегодно. Това са астрономически обекти, които се приближават в рамките на около 48 млн. км от земната орбита. По-голямата част от тях са изключително малки - 7335 (1989 JA) е по-голям от 99 процента от обектите, които NASA следи.

Освен това 7335 (1989 JA) спада към клас астероиди, известни като Аполо – те орбитират Слънцето и периодичин пресичат земната орбита. Астрономите познават приблизително 15 хил. подобни астероида.

NASA следи обекти от този тип изключително изкъсо. Наскоро дори американската космическа агенция стартира мисия, която има за цел да провери дали един ден бихме могли да променим курса на даден потенциално опасен астероид.

През ноември 2021 г. NASA изстреля космическия кораб DART (Double Asteroid Redirection Test). Той ще се сблъска с астероида Диморф (чийто диаметър е 160 метра) през идната есен. Сблъсъкът няма да унищожи астероида, но би трябвало да промени леко неговата орбитална траектория.

Източник: Science Alert