Космическият телескоп "Хъбъл" наблюдава водна пара в атмосферата на малка екзопланета, съобщиха НАСА и ЕКА, цитирани от АФП.

"Водата на такава малка планета е забележително откритие", казва Лора Крейдберг от Института по астрономия "Макс Планк" в Германия, съавтор на изследването. "Това ни доближава повече от всякога до описанието на светове, които наистина са подобни на Земята".

Въпросната планета, GJ 9827d е с диаметър около два пъти по-голям от този на Земята. Тя е в съзвездието Риби, на разстояние 97 светлинни години, или повече от 900 000 милиарда км, според прессъобщение на НАСА и ЕКА.

Специалистите мислят, че планетата е или мини-Нептун - с богата на водород и вода атмосфера, или по-топла версия на Юпитеровата луна Европа, която има под кората си два пъти повече вода от Земята, пише БТА. "GJ 9827d може да е съставена наполовина от вода и скали", обяснява Бьорн Бенеке от Университета на Монреал, който е съавтор на изследването. "Върху по-малките струпвания на скали може да има много водна пара".

"Досега не сме успели да открием директно атмосфера на такава малка планета. И постепенно стигаме дотам", добави той.

В продължение на три години "Хъбъл" успява да анализира дължината на вълните на цветовете в атмосферата на GJ 9827d, когато светлината от звездата, около която тя обикаля, се филтрира през атмосферата й, и да открие наличието на водни молекули.

Въпреки че тази планета има богата на вода атмосфера, температурата й от 425 градуса Целзий я прави необитаема.

Откритието проправя пътя за по-нататъшни изследвания на GJ 9827d и други подобни планети, по-специално чрез космическия телескоп "Джеймс Уеб", който може да използва инфрачервените изображения с висока резолюция за търсене на други атмосферни молекули като въглероден двуокис и метан.