Слънчевата и хелиосферна обсерватория (SOHO) – един проект, създаден със съвместното сътрудничество между Европейската космическа агенция (ESA) и NASA – наблюдава унищожението на една комета.

През изминалия уикенд колкото по-близо се е доближавала до Слънцето, толкова по-ярка е ставала самата комета, докато накрая топлината не е достигнала прекомерно високи стойности и обектът не е бил унищожен.

Кадри от събитието бяха споделени в мрежата от слънчевия физик д-р Кийт Стронг.

Доста комети преминават изключително близко до Слънцето. Само SOHO е открила над 4000. За да успееш да издържиш на топлината, която нашата звезда излъчва при перихелия – най-близката точка до Слънцето – трябва да притежаваш значителна маса. Една комета може да преживее подобно нещо, но тя ще се лиши от значителна част от своята маса. Освен това в този момент яркостта ѝ може да нарасне до такава степен, че да можем да я видим с невъоръжено око от Земята.

Повечето околослънчеви комети като тази водят началото си от една от ярките Велики комети. По време на своето първо пътешествие през Слънчевата система тя се разпада на множество малки късове. Смята се, че през 371 г. пр. н.е. Аристотел и Ефор виждат именно нея. По всяка вероятност няколко от по-големите комети, които сме засичали през последните два века, са всъщност фрагменти от този по-голям обект. Това са късове, известни още като околослънчеви комети от семейството Кройц, и на базата на наблюденията, извършени от SOHO, нито един от по-малките фрагменти не е преживял преминаването през перихелия.

Ако унищожението на една комета не ви е достатъчно зрелищно събитие, можете да се насладите и на това коронално изхвърляне на маса от обратната страна на Слънцето. В момента звездата ни навлиза в своя максимум и нейната активност нараства значително.

Източник: IFLScience