В четвъртък (20 април) Луната ще закрие Слънцето по време на т.нар. хибридно слънчево затъмнение. Този вид затъмнение преминава от пълно слънчево в пръстеновидно, тъй като лунната сянка се движи по повърхността на Земята.

Последното хибридно слънчево затъмнение беше през 2013 г., а следващото ще се случи през 2031 г. След това бъдещите наблюдатели на небето ще трябва да изчакат до 23 март 2164 г.

Сpored In the Sky събитието ще бъде видимо от южната част на Тихия океан, като сянката на Луната ще премине над Западна Австралия, Източен Тимор и Индонезия, започвайки в 21:36 ч. по Гринуич на 19 април (01:36 ч. по Гринуич на 20 април) и завършвайки в 02:59 ч. по Гринуич на следващия ден.

Уви, затъмнението няма да бъде видимо от България. За щастие обаче, ще има множество безплатни живи предавания, които ще пренесат небесното действие директно на вашия екран.

Например TimeAndDate.com ще бъде домакин на предаване на живо в своя канал в YouTube, което ще започне на 20 април в 04:30 ч българско време.

Gravity Discovery Centre & Observatory близо до Пърт, Австралия също ще организира живо предаване на затъмнението в своя канал в YouTube. То стартира на 20 април в 05:00 ч българско време. 

И NASA ще излъчва затъмнението на живо в своя канал NASA TV в YouTube. Предаването на агенцията ще започне на 20 април в 05:30 ч.

На Земята има само две места, от които ще се наблюдава хибридното затъмнение, преминаващо от пръстеновидно в пълно и след това отново в пръстеновидно; за съжаление, и двете се намират в отдалечени райони на океана.

Източник: Space.com