Остава една седмица до историческия момент, в който космическият апарат OSIRIS-REx на NASA ще кацне на повърхността на астероида Бену, за да вземе проби. Междувременно обаче Научното студио за визуализации към американската космическа агенция пусна ново видео, което ще ви накара да се почувствате така, сякаш сте стъпили върху самия астероид.

Кадрите са заснети с помощта на два от инструментите на борда на OSIRIS-REx – неговия лазерен алтиметър, разработен от Канадската космическа агенция, и телескопната камера PolyCam. Крайният резултат е впечатляващ.

OSIRIS-REx разполага с няколко различни инструмента, благодарение на които сканира и изучава този миниатюрен свят с максимална прецизност. Те би трябвало да ни позволят да научим повече за астероидите, за начина, по който се формират, откъде са дошли и от какво са създадени. Според нов научен труд, публикуван миналата седмица, Бену е богат на въглеродни метали, някои от които вероятно са се сформирали в присъствието на течаща вода.

Самият астероид Бену няма реки, но може би неговото родителско тяло, от което се е откъснал, преди да бъде унищожено, вероятно е имало. Освен това учените откриха доказателства за скали, които не са се образували заедно с Бено. Според тях те са дошли от Веста – втория най-голям космически обект в Астероидния пояс.

Очаква се OSIRIS-REx да кацне на повърхността на Бену на 20 октомври. Това ще е едва третият космически апарат, който ще събере проби от астероид след японските Хаябуса и Хаябуса-2. Впоследствие OSIRIS-REx ще продължи да изучава Бену в продължение на 1 година, а през 2023-а ще се върне обратно на Земята.

Източник: IFLScience