С новата си инициатива “NASA at Home” Американската космическа агенция цели да вдъхновява и образова любителите на космическите науки по целия свят. При посещение на страницата на инициативата, всеки може да получи достъп до богат набор от учебни материали, изследвания и фотографии, свързани с последните проучвания на Агенцията.

И всичко това от комфорта на дома на читателя.

“NASA at Home” е проектиран, така че да може да предоставя занимания за хора от всички възрасти – както за ученици и студенти, така и за цялото семейство. Онлайн платформата се състои от богат архив от видеа, подкасти, електронни книги и инструкции за домашни проекти. Освен това сайтът предлага виртуални обиколки на невероятни космически приспособления, като например космическия телескоп Hubble и Международната космическа станция. Съществува дори приложение, което позволява на посетителите виртуално да пилотират космически кораб.

Освен това инициативата дава достъп на посетителите на платформата до богат архив от предишни уроци и исторически истории и фотографии в сферата на космонавтиката.

„Наясно сме, че хората по цял свят, особено учениците и студентите, търсят начини да излязат от вкъщи, без да напускат дома си”, споделя в изявление Бетина Инклан, администратор на Службата за комуникации на NASA. “От NASA предоставяме начин да погледнат към небето и дори да се „изстрелят” в космоса, без да напускат дома си, тъй като въображението им е достатъчно, за да се поразходят. Предоставихме голям обем от информация и се надяваме, че повече хора ще се впуснат в това приключение.”

За по-зрелите ентусиасти, които имате желание да се включат, инициативата предлага възможността „citizen scientist”, която позволява на всеки да даде своя принос за реални, текущи изследвания. Можете да изследвате всичко - от извънземни планети до признаци на живот в Слънчевата система.

“NASA at Home” също така включва видеоклипове, които ще излъчват по телевизионния канал на NASA всеки делничен ден от 16:00 до 22:00 часа българско време. Инициативата ще пуска и видео в Instagram на живо. Всеки делничен ден 22:00 българско време, астронавта на NASA Кристина Кох ще чете на живо книги за деца в Instagram.

За да сте в крак с всичко, което “NASA at Home” предлага, можете да се регистрирате на техния уебсайт или да потърсите в интернет #NASAatHome.

Цветомира Бекриева