Компания "Рокет лаб" (Rocket Lab) планира да изстреля дългоочакваната частно финансирана мисия до Венера в края на 2024 г., като използва опита си от мисия до Луната, съобщи Спейс нюз.

По време на среща на Групата за анализ на изследването на Венера (Venus Exploration Analysis Group, VEXAG) Кристофър Манди, водещ системен инженер на междупланетните мисии на "Рокет лаб", каза, че компанията е определила 30 декември 2024 г. за дата на старта на мисията й до Венера.

Проектът, наречен "Винъс лайф файндър" (Venus Life Finder), включва изпращането на малък космически апарат до Венера. Сондата ще се отдели и ще навлезе в атмосферата на планетата, оборудвана с един-единствен инструмент - автофлуоресцентен нефелометър, за да открие наличието на органични съединения в капчици в облаците на планетата.
 
Мисията е първата от поредица, предложена от учени от Масачузетския технологичен институт за търсене на доказателства за живот в атмосферата на Венера, пише БТА. Компания "Рокет лаб" си сътрудничи с Масачузетския технологичен институт и други организации по проекта, който разчита на частно финансиране. 

В даден момент се предвиждаше мисията да стартира през май 2023 г., но компанията я отложи, тъй като имаше други приоритети. Главният изпълнителен директор на "Рокет лаб" Питър Бек каза по-рано през годината, че макар проектът да търпи отлагания, все още се работи по него.  

На срещата Кристофър Манди отбеляза, че компанията напредва добре с мисията. "Получаваме различни компоненти от външни доставчици, включително система за термична защита за сондата, предоставена от изследователския център "Еймис" на НАСА и основния инструмент от "Droplet Measurement Technologies", каза той. 

Доставката на двата компонента се очаква до края на годината, което ще позволи сглобяването, интегрирането и тестването на космическия апарат да бъде осъществено догодина.

Настоящият график предвижда стартът да бъде на 30 декември, въпреки че Манди не разкрива продължителността на периода за изстрелване на мисията. 

Космическият апарат с тегло 315 килограма ще бъде изведен с ракета-носител "Електрон" в ниска околоземна орбита, където ще извърши серия от маневри в подготовка за прелитане около Луната и насочване към Венера. 

Според този график космическият апарат ще стигне до Венера на 13 май 2025 г.

Веднъж пристигнала, сондата ще събира данни в продължение на около пет минути, докато се спуска през облаците в горните слоеве на атмосферата на планетата. След това космическият апарат ще предаде събраните данни за около 20 минути, преди да достигне на  приблизителна височина 22 километра. Там атмосферното налягане достига 20 атмосфери - границата, която сондата е проектирана да издържи. Същевременно вътрешните температури също ще достигнат границите, които електрониката може да издържи.

Мисията е замислена така, че да използва хардуера и дизайна на финансираната от НАСА лунна мисия "Капстоун", изстреляна през юни 2022 г. 

"Тъй като сме частно финансирани и се опитваме да запазим ниските разходи, използваме отново много от вече съществуващите проекти, като свеждаме до минимум обема на инженерните дейности, които трябва да извършим", казва Манди.

Въпреки че учените от Масачузетския технологичен институт имат планове за по-късни и по-амбициозни мисии, сондата на "Рокет лаб" е конструирана предимно с демонстрационна цел и компанията за момента няма амбиции за финансира други проекти.