Международен екип от астрономи откри най-близката черна дупка до Земята. Тя се намира едва на 1000 светлинни години от нас.

"Когато обаче става въпрос за галактика, това е в съседство с нашата планета - заяви ръководителят на изследването, астрономът Томас Ривиниус от Европейската южна обсерватория. - Предишната най-близка черна дупка вероятно е 3 пъти по-далеч, на разстояние около 3200 светлинни години."

Находката е направена по случайност, докато учените са изучавали бинарните звездни системи. Нещо повече – това е първата звездна дупка с два звездни спътника, които са видими за невъоръженото око.

 

Откриването на по-близка черна дупка в съзвездието Телескоп навежда на мисълта, че съществуват повече подобни близки обекти.

Учените се натъкнали на въпросната черна дупка заради необичайната орбита на звезда. Новооткритата черна дука е част от онова, което вероятно е тризвездна система, кръстена HR6819. Двете танцуващи горещи звезди не са толкова близо, че да бъдат погълнати от черната дупка, но орбитата на вътрешната звезда е изкривена. Като използвали телескоп в Чили, учените потвърдили, че нещо, чиято маса е 4-5 пъти по-голяма от слънчевата, притегля вътрешната звезда. Това може да е единствено черна дупка, заключили те.

Резултатите са публикувани в Astronomy & Astrophysics.