Астрономи от Южната европейска обсерватория откриха шест древни галактики в съзвездие Лъв, които са буквално „пленени“ от гравитационното притегляне на свръхмасивна черна дупка с размерите на един милиард слънца.

Сцената се е разиграла в зората на Вселената – когато тя е била на по-малко от 1 млрд. години (за справка – днес се смята, че тя е на 13,8 млрд. години).

Въпросните галактики са били уловени от първичната черната дупка, образувана от разпада на първите звезди, в своеобразни космически нишки, наподобяващи паяжина.

Този тип черни дупки са едни от най-трудните за изследване астрономически обекти. "Първоначално предполагахме, че черните дупки са били малки и че са трупали маса с времето. Но фактът, че ги откриваме на толкова ранен етап от формирането на Вселената говори за това, че те са еволюирали много по-бързо, отколкото предполагахме", коментира Марко Миньоли от Института по астрофизика в Болоня, един от главните автори на проучването.

На какво се дължи това бързо нарастване? Според учените огромната паяжина от нишки и галактиките, които се натрупват там, съдържат голямо количество газ, който изпълнява ролята на своеобразно гориво за черната дупка.  достатъчно газ, който да служи за "гориво", с което черната дупка се захранва и нараства до подобни "зверски" размери.

Освен това учените вярват, че тези стурктури са се формирали и благодарение на тъмната материя - мистериозната сила, която съставлява по-голямата част от Веслената и придържа космическите обекти посредством гравитационно притегляне. Тъмната материя в ранната Вселена привлича огромни количества газ - много е вероятно тя да е "невидимата" връзка, която придържа тази паяжина от нишки на едно място.