Култовата фотография Стълбовете на сътворението на NASA и ESA, направена още през 1995-а с помощта на телескопа „Хъбъл“, е едно от най-популярните космически изображения въобще.

Най-новата фотография на структурата, намираща се в мъглявината Орел обаче, буквално ни оставя без думи. На нея виждаме сиянието на стълбовете в инфрачервена светлина, която буквално пронизва праха и газа наоколо и придава на стълбовете впечатляващ син оттенък.

Източник: NASA, ESA/Hubble and the Hubble Heritage Team

Снимката от 1995-а представлява композитно изображение на три различни фотографии, направени в спектъра на видимата светлина. На нея виждаме как стълбовете изхвърлят водород и космически прах.

Снимката от 1995-а. Източник: NASA, ESA, STScI, J. Hester and P. Scowen (Arizona State University)

Не за първи път астрономите решават да фотографират наново този космически обект. През 2015-а те създадоха едно по-детайлно изображение, уловено в спектъра на видимата светлина. 

Източник: NASA, ESA/Hubble and the Hubble Heritage Team

За първи път мъглявината Орел е открита през 1745-а от швейцарския астроном Жан Филип Луи де Шизо. Тя се намира приблизително на 7000 светлинни години от Земята и представлява „люпилня“ за звезди в съзвездието Змия.

Тази структура, простираща се приблизително на 4-5 светлинни години, е гигантска. Въпреки че съпоставена със самата мъглявина (заемаща 77 на 55 светлинни години) е истинско мъниче.

Източник: Science Alert