Откритата през 2005 г. планетата джудже Ерида, която е с размери, близки до тези на по-известния ѝ космически братовчед Плутон, продължава да е загадка. Докато Плутон е изследван от космическия кораб на NASA "Нови хоризонти" по време на прелитане през 2015 г., Ерида - на около 40 % по-голямо разстояние от Слънцето - никога не е била посещавана.

Малко по малко обаче учените разплитат мистерията на Ерида и научават повече за разликите ѝ с Плутон благодарение на изследвания, които разкриват подробности за вътрешната структура и състава на този хладен отдалечен свят въз основа на орбиталната му връзка с Дисномия, неговия спътник.

В сряда изследователите заявиха, че под ледената покривка на Ерида се крие скалиста вътрешност. Плутон също има ледена обвивка със скали под нея, но притежава по-високо съдържание на лед и се предполага, че крие подземен течен океан.

"Вече знаехме, че Ерида е по-богата на скали от Плутон, но нямахме представа дали тази планета джудже е отделила скалите от леда", каза планетарният учен от Калифорнийския университет в Санта Круз Франсис Нимо, водещ автор на изследването, публикувано в списание Science Advances.

Това означава, че в някакъв момент от историята си Ерида се е нагорещила до такава степен, че е почнала да се топи и цялата скала е потънала в центъра на планетата. Ледът не е неподвижен. Напротив – остатъчната топлина от вътрешността го кара да се мести съвсем леко. Най-вероятно във вътрешността на Ерида няма течен океан, добавя Нимо.

Диаметърът на Ерида е около 2326 км, малко по-малък от този на Плутон - 2370 км. За сравнение, диаметърът на земната луна е около 3475 км. Поради по-голямата концентрация на скали, които са по-плътни от леда, Ерида има около 25 % по-голяма маса от Плутон.

"…вземете Плутон и добавете който и да е астероид от астероидния пояс и ще получите Ерида. Плутон ще се пръсне от лед, докато Ерида е предимно скала с малко лед от външната страна", казва астрономът от Калтех и съавтор на изследването Майк Браун, един от тримата учени, открили Ерида.

Планетата джудже Ерида, кръстена на древногръцката богиня на раздора, обикаля средно около 68 пъти по-далеч от Слънцето, отколкото Земята, като една обиколка ѝ отнема 557 години. Плутон обикаля средно на около 39 пъти по-голямо разстояние от Земята от Слънцето.

Дисномия, наречена на митологичната дъщеря на Ерида, е с диаметър около 700 км и е съставена предимно от лед.

"Подобно на системата Земя-Луна, приливите и отливите на Ерида бавно отблъскват Дисномия и забавят въртенето на Ерида. Този процес е достигнал своя край - Ерида и Дисномия винаги стоят с едно и също лице пред другата.", каза Нимо.

Плутон има същата връзка с луната си Харон, докато системата Земя-Луна се различава.

"Луната винаги представя едно и също лице на Земята, но Земята - не", каза Нимо.

Ако имате възможност да стъпите на Ерида, ще осъзнаете, че по пладне светлината е изключително оскъдна, сякаш е сумрак. Това се дължи на факта, че планетата джудже се намира на огромно разстояние от Слънцето. На небосвода то би наподобявало особено ярка звезда.

"На Ерида можете да закриете Слънцето с главата на карфица", каза Браун.

Ерида и Плутон са отвъд Нептун, най-крайната планета от осемте в Слънчевата система. Има пет планети джуджета - освен Ерида и Плутон, това са Церера, Макемаке и Хаумея, като има още десетки претендента. Ерида е с най-голяма маса сред тях. 

Източник: Ройтерс