„Можете да видите това, когато кораб напусне пристанището. Ако застанете в пристанището и погледнете, изглежда, че корабът изчезва, когато удари хоризонта. В много, много стари дни някои вярваха, че корабът е паднал от ръба на Земята. Но можете да видите върха на мачтата за по-дълго време, точно както ако корабът се движи около сфера. Това е накарало древните гърци да осъзнаят преди повече от 2000 години, че Земята е кръгла, а не плоска.“

Този откъс е от новата прекрасна книга „Истории за звездното небе“ на Гертруде Кийл на издателство „Изток-Запад“. Нейните страници са изпъстрени с интересни факти за космоса, поднесени с голяма доза хумор. Те гъделичкат любопитството на по-малките читатели и правят света на науката по-достъпен.

„Истории за звездното небе“ е една книга за велики открития. И за човешкото любопитство. За нови представи за света и движението на Земята. За нови гледни точки, за траекториите на планетите, за вълшебни телескопи, закъснялата светлина, мистерията на привличането и много, много други неща, за които СЪРДИТАТА ЛЕЛЯ ГУНВОР разказва на своя праплеменник Вилям през седмицата, която уж щеше да е най-кошмарната в живота му...

Какви ли тайни крият чудните „Истории за звездното небе“? Детето става откривател, щом тази книга зачете...

Коя е Гертруде Кийл?

Гертруде Кийл е датска авторка, родена в Копенхаген през 1983 г.

Тя защитава магистърска теза по сравнителна литература и културология, свързана с часовниците, техните форми и как те съответстват и влияят на съвременните представи за времето. Дебютният ѝ роман „Преследване на времето“ („The Time Chase“) представлява смесица от фантазия и научни изследвания, свързани с времето и с неговото влияние върху човека.

Писателката често се вдъхновява от нещата, които се случват, когато науката срещне фантастиката, но също така държи да се прави разлика между едното и другото. Което е и едно от основните ѝ мотивации да напише следващата си книга „Истории за звездното небе“.