Моментът най-накрая настъпи. Днес „Джеймс Уеб“ – наследникът на „Хъбъл“, най-големият и най-мощен космически телескоп – ще бъде изстрелян. Това ще стане в първия възможен момент след 7:20 EST / 12:20 GMT на 25 декември посредством тежкотоварната ракетата Ариана 5 на Европейската космическа агенция.

Можете да гледате предаването на живо (с начален старт 13:00 ч българско време) по-долу благодарение на NASA:

18-те шестоъгълни огледала, с които "Джеймс Уеб" разполага, са направени от добре понасящия разликите в температурите в Космоса берилий и покрити със злато. Тъй като златото отразява много добре инфрачервените вълни на спектъра. Те ще образуват „око“ от 25 квадранти метра - 5.5 пъти по голямо от огледалното "око" на „Хъбъл“. Но и 62 процента по-леко от него.

"Огледалата на „Джеймс Уеб“ ще се фокусират автоматично, благодарение на специални мотори в конструкцията. Системата разполага и с невероятно прецизен и може би най-скъпия стабилизатор на изображението. С „Джеймс Уеб“ учените искат да изследват най-старите звезди, галактики, които са се появили след Големия взрив най-рано. Изображенията ще бъдат толкова слаби, че на модерния телескоп ще му трябват 4 часа за експозиция. Ще търсят и потенциално обитаеми планети", пояснява д-р Рохиер Уиндхорст, интердисциплинарен учен от NASA и професор в Държавния университет в Аризона.

„Джеймс Уеб“ е съвместен проект на NASA, Европейската космическа агенция (ЕКА) и Канадската космическа агенция. NASA е вложила в него 8,8 милиарда долара, ЕКА – 815 милиона, в които влиза стойността на ракетата и изстрелването, а Канадската космическа агенция – 165 милиона долара.