Регионът около свръхмасивните черни дупки е изключително екстремен. Сега, благодарение на нова компютърна симулация, учени научиха повече за това какво би могло да се случи в газа, обкръжаващ тези космически гиганти. Екипът съобщава, че е напълно възможно от тези черни дупки да започнат да извират подобни на цунами вълни и вихри.

В най-близкия до черната дупка регион невероятният гравитационен ефект нагрява падащия навътре материал до милиони градуси. Тази плазма сияе и излъчва енергични рентгенови лъчи, нагряващи от своя страна газа наоколо. Новият труд, публикуван в The Astrophysical Journal, показва, че този нагорещен газ може да се „съсири“ и да създаде някои особено странни ефекти в облачния акреционен диск около черната дупка.

Според направените симулации в диска има вълни, а благодарение на нагряващия ефект на рентгеновите лъчи те могат да нараснат внезапно – подобно на приливна вълна по крайбрежието. Специалистите съобщават и за формирането на т.нар. пътеки на Карман (кръстени на американския физик от унгарски произход Теодор фон Карман, който ги е описал за първи път). Това са повтарящи се модели на вихрушки, които се образуват често в атмосферата.

Ключова роля за всички тези ефекти играят именно горещите джобове на газообразуване в покрайнините на свръхмасивните черни дупки. Те избутват студения газ напред, нагорещяват го и създават нови структури, които могат да се разпростират на до 10 светлинни години.

„Тези облаци са 10 пъти по-горещи от повърхността на Слънцето и се движат със скоростта на слънчевия вятър. Това ги прави доста екзотични обекти, през които не бихте искали да прелетите със самолет“, обяснява Тим Уотърс, водещ автор на проучването.

Симулацията на учените си противоречи с някои дългогодишни теории за начина, по който облаците в района на активните свръхмасивни черни дупки се образуват. Облаците на тези места не са пухкави и бели, те са изключително наситени с междузвезден материал. Образуването им изглежда е зависимо от мощните емисии, излъчвани от най-близкия регион, обкръжаващ черната дупка.

За да се струпа на едно място, газът трябва да е достатъчно студен. Газът, разпростиращ се от черната дупка, е горещ и бърз, но движението му издига по-студения газ и довежда до образуването на тези облаци, които могат да се движат с до 10 000 км/с.

Източник: IFLScicnce