Благодарение на възможностите си в инфрачервения диапазон космическият телескоп "Джеймс Уеб" (JWST) позволява на астрономите да надникнат през газа и праха, затрупали центъра на Млечния път, и да разкрият невиждани досега характеристики.

Една от най-големите загадки е регионът на звездообразуване, наречен Стрелец С, разположен на около 300 светлинни години от свръхмасивната черна дупка на Млечния път.

В този регион, облъчван от огромно количество радиация, се формират около 500 000 звезди. Как могат да се формират в такава интензивна среда?

Засега астрономите не могат да го обяснят.

"Никога не е имало инфрачервени данни за този регион с нивото на разделителна способност и чувствителност, които получаваме с JWST, така че за първи път тук виждаме редица особеност", казва главният изследовател на екипа за наблюдение Самюел Кроу, студент в Университета на Вирджиния в Шарлотсвил.

"Уеб" разкрива невероятно количество детайли, което ни позволява да изучаваме звездообразуването в подобна среда по начин, който не е бил възможен преди."

Приблизителни очертания помагат за определяне на характеристиките в района на Стрелец С. (NASA, ESA, CSA, STScI, Samuel Crowe/UVA)

Областта, показана на това изображение, е широка около 50 светлинни години и се намира на около 25 000 светлинни години от Земята.

Кроу и екипът му казват, че галактическият център е достатъчно близо, за да може JWST да изследва отделни звезди.

По този начин може да се събере безпрецедентна информация за това как могат да се формират звездите в този район в сравнение с други места из галактиката.

Например астрономите се интересуват дали в центъра на Млечния път се образуват по-масивни звезди в сравнение с покрайнините на спиралните му ръкави.

В сърцето на този млад куп се намира една неизвестна досега огромна протозвезда. Тя е над 30 пъти по-голяма от масата на нашето Слънце.

Астрономите твърдят, че облакът, от който излизат протозвездите, е толкова плътен, че светлината от звездите зад него не може да достигне до телескопа, поради което той изглежда по-малко населен. Всъщност обаче това е една от най-гъсто населените области на изображението.

По-малки тъмни облаци в инфрачервения спектър осейват изображението и изглеждат като дупки в звездното поле. Това са местата, където се формират бъдещи звезди.

Друга особеност на региона, която Кроу планира да проучи допълнително, са игловидните структури в йонизирания водород, които изглеждат хаотично ориентирани в много посоки.

"Изображението от „Уеб“ е зашеметяващо, а научните резултати, които ще получим от него, са още по-добри", казва Кроу.

"Масивните звезди са фабрики, които произвеждат тежки елементи в ядрените си ядра, така че по-доброто им разбиране ще хвърли повече светлина върху историята на произхода на голяма част от Вселената."

Източник: Universe Today