Международен екип от над 100 астрономи планира да проучи ядрото на нашата галактика Млечен път с помощта на космическия телескоп на NASA "Джеймс Уеб", пише сп. "Астрофизикс".

Изследователите очакват по този начин да научат повече за еволюцията на галактиките и процесите на звездообразуване. 

По-конкретно специалистите се надяват да разберат каква роля играе за Млечния път свръхмасивната черна дупка Стрелец А* в галактичния център и защо звездите в нашата галактика се образуват по-бавно, отколкото би трябвало.

Според астрономите центърът на галактиката е много труден за наблюдение обект по две причини, пише БТА. Първо, в него има огромен брой звезди, които трудно се различават една от друга на разстояние 25 800 светлинни години, отделящи нашата планета от "сърцето" на Млечния път. Второ, галактическото ядро е скрито от земните наблюдатели от плътни облаци космически прах.

Телескопът "Джеймс Уеб" ще може да реши и двата проблема благодарение на огромната си разделителна способност, която улеснява идентифицирането на отделни звезди, и инфрачервените сензори, способни да "виждат" през бариерите от прах.

В изследването се планира да бъдат включени и вече действащите космически телескопи АЛМА (ALMA, Atacama Large Millimetre Array) и ветеранът "Хъбъл", както и бъдещи обсерватории като "Нанси Грейс Роман". В хода му ще бъдат събирани данни за галактическия център на интервали от една, пет и десет години.