В момента светът е едно по-тихо място, тъй като 1/3 от човечеството е принудено да си остане вкъщи под карантина. Поне това показват сеизмографите.

Карантинните мерки по цял свят, свързани с пандемията с COVID-19, са намалили количеството антропогеничен сеизмичен шум (или звуци) – и съответно вибрации – създадени от човешко движение. Например пътуване, рок концерти и т.н. Този спад в сеизмичния шум, който Nature нарича „шум от вибрации в земната кора на планетата“, означава, че самата планета се движи по-малко.

Обикновено сеизмичният шум настъпва вследствие на геоложки смущения – например лавина, изригване на вулкан или удар на метеорит. Тези събития произвеждат нискочестотни звуци, които човек не може да чуе – те се улавят единствено от специално разработени за случая инструменти (каквито са сеизмографите).

Нивата на вибрации се влияят и от трафика, тежкотоварните машини и електрическите далекопроводи – те могат да „замаскират“ звуците от естествената сеизмичност. Подобни разлики могат да бъдат засечени при сравнение между работните и почивните дни, между дните и нощите, когато е по-вероятно хората да са навън и да вършат някаква работа. Дори рок концертите могат да разтърсят Земята. Изследователи от Института по геоложки и ядрени науки на Австралия отчете сеизмична активност по време на концерта на Foo Fighters през 2011-а, както и на този на AC/DC 4 години по-късно. Техните сеизмографи успяха да уловят трусовете, предизвикани от „тежестта на танцуващите фенове, както и от звуците на аудиосистемите“.

Според сеизмолога Томас Лекок от Кралската обсерватория на страната в Брюксел сегашното ниво на шум е 33 процента по-ниско в сравнение с 14 март (т.е. преди обявяването на карантината).