Австралийски учени са открили милиони галактики с нов модерен телескоп, монтиран в пустинята.

От Националната научна агенция CSIRO заявиха, че телескопът е създал „нов атлас на Вселената“ за рекордно кратко време, показвайки безпрецедентни подробности. Той е картографирал общо три милиона галактики, като снимките разкриват двойно по-добро ниво на детайлност на предишни проучвания, предаде „Би Би Си“.

За астрономите това е надежда за още космически открития. Картографирането е отнело само 300 часа, докато досегашните изследвания на цялото небе са продължавали години.

С осигуряването на публичен достъп до данните учени от цял свят ще могат да изучават „всичко – от формирането на звезди до това как галактиките и техните супер масивни черни дупки се развиват и взаимодействат“, по думите на водещия автор в проучването, д-р Дейвид Макконъл.

Телескопът на име Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) представлява комбинация от 36 антени, които правят панорамни кадри на небето. Системата е разположена в южното полукълбо, в Западна Австралия. Тя е в 6-километровата зона на обсерваторията на CSIRO.

Това е първото проучване на цялото небе ASKAP и покрива 83% от небето, както и 3 млн. галактики.

Източник: Мениджър Нюз