Ново проучване, направено върху снимки на астероида Рюгу, разкрива мистерията, свързана със странния цвят на неговата повърхност. И по-специално – защо един конкретен тип материал е по-червен, а друг – леко син.

Милиони астероиди – отломки от космически обекти от зората на Слънчевата система - орбитират около нашето Слънце. Въпреки това общата маса на целия този „космически боклук“ в Астероидния пояс е по-малка от тази на Луната. Един от най-често срещаните и древни видове астероиди са т.нар. C-клас.  Те са съставени от глина и силикат. Такъв е и Рюгу.

За да научи повече за този древен период на формация, Японската космическа агенция изпрати своя космически апарат „Хаябуса-2“ на 42-месечно пътешествие до Рюгу. През февруари 2019-а той най-накрая кацна върху астероида с формата на диамант, направи множество снимки с висока резолюция и дори взе проби. За изненада на учените „Хаябуса-2“ откри два вида материал на повърхността – един, който е по-червеникав, и друг – леко син.

Повърхността на Рюгу. Източник: JAXA/U. Tokyo/Kochi U./Rikkyo U./Nagoya U./Chiba Inst. Tech./Meiji U./U. Aizu/AIST]

Екипът, ръководен от Томокацу Мотора, е използвал снимките (и направеното видео), за да проучи геологията на астероида. Учените вярват, че „зачервяването“ е вследствие на кратък период от интензивно соларно затопляне (вероятно когато астероидът временно се е обърнал към Слънцето). Резултатите са публикувани в Science.

Рюгу е създаден от материал, датиращ още от времето на формацията на Слънчевата система преди 4,5 млрд. години. Предишни изследвания обаче установиха, че самата повърхност е едва на 9 млн. години. Екипът се надява, че като проучи по-подробно Рюгу, който сам по себе си представлява своеобразна капсула на времето, ще можем да научим повече за зората на Слънчевата система, както и за материалите, които по онова време са изиграли ключова роля за формирането на живот.

„Рюгу е примитивен въглероден обект и съдържа хидратирани минерали и органични молекули – казва Морота. – Важно е да разберем как подобни молекули се променят химически от слънчевата радиация, за да научим повече за химическата еволюция на органичните молекули, които вероятно са били транспортирани до ранната Земя.“

В момента „Хаябуса-2“ пътува обратно към Земята и би трябвало да се прибере през декември 2020-а.

Астероидът Рюгу, заснет от 20 км разстояние. Източник: JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, University of Aizu and AIST.

Източник: IFLScience