За първи път астрономи се натъкват на диск около подобна на Юпитер планета извън нашата Слънчева система – място, на което биха могли активно да се образуват спътници.

Околопланетният диск е бил открит около екзопланетата PDS 70c. Това е една от двете масивни юпитероподобни планети, които се намират в орбитата на звезда на 400 светлинни години от Земята.

Международният екип от астрономи идентифицира диска, докато наблюдава планетарната система с телескопа ALMA в Чили. Неговият диаметър е колкото разстоянието между Земята и Слънцето. Той съдържа толкова много маса, че би могъл да образува до три спътника с размера на Луната. Освен това дискът е 500 пъти по-голям от масивните пръстени около Сатурн.

Дълго време изследователите предполагат, че диск, който образува спътници, вероятно съществува около екзопланети. До този момент обаче бе трудно да се разпознае от средата около него. Сега астрономите потвърдиха недвусмислено неговото присъствие.

Изследването е публикувано на 22 юли в The Astrophysical Journal Letters.

"Нашите наблюдения с ALMA бяха направени с толкова фина резолюция, че успяхме ясно да установим, че диска се асоциира с планетата и за първи път рамкирахме размера му", каза астрономката Мириам Бенисти от университета на Гренобъл, която е ръководител на изследването.

От една страна, тези открия помагат на учените да научат повече за начина, по който спътниците се образуват в младите звездни системи. От друга, те хвърлят повече светлина и върху формирането на планетите.

Планетите се раждат от газта и прахта в дисковете, обикалящи около звездите. Колкото повече материал поемат от диска, толкова по-големи стават. Понякога това позволява на планетите да имат свои собствени дискове с материал, който стимулира планетарния растеж.

Дискът около планетата PDS 70c. Източник: Източник: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/Benisty et al.

„Освен това тези нови наблюдения са изключително важни за доказването на теории за планетарната формация, които до този момент не е имало как да се проверят", казва Джехан Бей, един от авторите на проучването и изследовател от Лабораторията за Земя и планети към института „Карнеги“.

Освен това газът и прахта в околопланетния диск могат да нарастват и по отделно, когато материалите в диска се сблсъскват един с друг. Това довежда до формирането на спътници. Астрономите обаче все още не знаят всички подробности, свързани с раждането на планетите и техните спътници.

PDS 70b и  PDS 70c - двете екзопланети в системата – са открити за първи път с помощта на Много големия телескоп в Чили на Европейската южна обсерватория съответно през 2018-та и 2019-та. И тези екзопланети все още се образуват. Това предоставя на астрономите уникалния шанс да ги изучават и наблюдават, докато те (и потенциално – техните спътници) се формират.

Най-новите наблюдения, направени с ALMA, показват, че PDS 70b - другата юпитероподобна планета в системата – не разполага със свой собствен диск, което означава, че може би PDS 70c е откраднала целия материал.

Източник: Си Ен Ен