Експлозия с размерите на Слънчевата система озадачи учените, тъй като нейната форма - подобна на тази на изключително плосък диск - оспорва  всичко, което знаят за тези явления в космоса, предаде ДПА.

Астрономите са наблюдавали експлозията на 180 милиона светлинни години от нас. Те казват, че тя е много по-плоска, отколкото е смятано за възможно, пише БТА. Експлозиите обикновено са сферични, като самите звезди, но тази е най-плоската, виждана някога. Тя е от много редкия вид Бърз син оптичен преход (FBOT) - наричан разговорно  астрономите "крава". Досега са наблюдавани само четири подобни, като специалистите не знаят как възникват. Затова астрономите се надяват новото откритие да помогне за решаването на част от пъзела.

Според анализа самата звезда може да е била заобиколена от плътен диск или може да е била неуспешна свръхнова (масивната експлозия в края на живота на някои звезди).

Д-р Джъстин Маунд, водещ автор на изследването от катедрата по физика и астрономия на университета в Шефилд, каза: "Много малко се знае за тези експлозии - те просто не протичат, както би трябвало да експлодират звезди, те са твърде ярки и също се развиват бързо. Просто казано, те са странни и това ново наблюдение ги прави още по-странни".

"Има няколко потенциални обяснения за това: засегнатите звезди може да са създали диск точно преди да умрат или това може да са неуспешни свръхнови, където ядрото на звездата се срива до черна дупка или неутронна звезда, която след това изяжда останалата част от звездата". 

Астрономите са направили откритието с Ливърпулския телескоп в Ла Палма, Канарските острови.