Вдъхновени от издръжливостта на земните пчели, изследователите от Масачузетския технологичен институт са разработили техники за ремонт на увредени крила на роботизирани насекоми, пише сайтът на учебното заведение. 

Земните пчели са тромави летци. Изчислено е, че когато търсят храна, те се блъскат в цвете около веднъж в секунда, което с течение на времето уврежда крилата им. Въпреки наличието на малки разкъсвания или дупки в тях, насекомите запазват способността си да летят.

От друга страна, въздушните роботи не са толкова устойчиви. Дори с минимални повреди в крилата или задвижващите ги механизми вероятността те да се озоват на земята е доста голяма, пише БТА. Вдъхновени от издръжливостта на земните пчели, специалистите от Масачузетския технологичен институт са разработили техники за ремонт, които позволяват на въздушен робот с размерите на буболечка да претърпи тежки повреди на изкуствените мускули, задвижващи крилата му, но да продължи да лети ефективно.

Учените са оптимизирали тези изкуствени мускули, така че роботът да може по-добре да изолира дефектите и да преодолява дребни повреди, като например малки пробиви в задвижващия механизъм. Освен това те са демонстрирали нов метод за лазерна поправка, който може да помогне на робота да се възстанови след тежки повреди, като например изгаряне.

С помощта на разработените от специалистите техники повреден робот може да поддържа работоспособността си на ниво полет, след като един от изкуствените му мускули е прободен с 10 игли, а задвижващият механизъм все още е бил в състояние да функционира, след като в него е прогорена голяма дупка. Методите им за ремонт са позволили на робота да продължи да лети дори след като са били отрязани 20 процента от върха на крилото му.

Благодарение на тези техники може да бъде подобрена способността на рояци от малки роботи да изпълняват задачи в трудни условия, като например да участват в издирвателна мисия в рушаща се сграда или гъста гора.