Защо изкуственият интелект не може да разреши всичко

16 май 2019 г., 13:00
513

Снимка: Zapp2Photo / Shutterstock

Истерията около изкуствения интелект (ИИ) е навсякъде. Пълно е със сензационни новини от рода, че ИИ може да излекува болести, да ускори човешката иновация и да подобри креативността на хората. И ако им повярвате, е много лесно да приемете, че вече живеем в едно бъдеще време, където ИИ е навлязъл във всяка сфера на живота. И докато е вярно, че той наистина отваря всевъзможни нови перспективи, обществото е приело като свое убеждение философията, че ако им се дадат достатъчно данни, алгоритмите за машинното научаване на ИИ ще могат да решат едва ли не всеки сериозен проблем на човечеството.

Но тази идея пропуска много от ограниченията на ИИ и поставя нереалистични очаквания пред всички, които вярват на една или друга версия на горната философия. Само за няколко години тази доктрина си проправи път от офисите в Силиоконовата долина до умовете на хората в правителствата по света. Махалото се залюля от дистопичния страх, че ИИ ще завладее света и ще унищожи човечеството, до убеждението, че нашият машинен спасител е вече тук и ще успее да реши всеки наш проблем. 

Така например Великобритания инвестира 300 милиона паунда в изследвания върху ИИ, за да се установи като лидер в областта. Френският президент Макрон обеща да превърне Франция в световен хъб за ИИ. А Китайското правителство възнамерява да засили своята ИИ мощ като инвестира в своята ИИ индустрия 150 милиарда долара до 2030 година. Но ето някои от проблемите пред ИИ и защо той, поне засега, не е панацеята, в която много вярват. Невронните мрежи са един от най-популярните модели в ИИ, и простото добавяне на такава мрежа към даден проблем няма да го разреши, и това трябва да се обясни на политиците.

Системите с ИИ интелект имат нужда от огромни масиви данни, за да функционират, но общественият сектор обикновено няма необходимата инфраструктура, която да поддържа машинното научаване. Така например най-често огромните архиви са офлайн. Накрая, въпреки че много системи с ИИ интелект бяха внедрени в индустрията, като системата на IBM за съвети при лекуването на онкоболни, оказа се, че на хората, които оперират с тези системи им, е трудно да повярват в прогнозите им.

Science Alert

Коментари