След като медиите отразиха множеството оплаквания, свързани с издръжливостта на батерията при новия MacBook Pro, стана ясно, че проблемът с новия лаптоп не е хардуерен дефект. Вместо това от Аpple са решили да премахнат неточната индикация за оставащо време – ход, с който се надяват да отговорят на загрижеността на потребителите.

Ако сте ползвали повече от един лаптоп, вероятно знаете, че доста често софтуерният индикатор, който показва колко време още може да работи вашият лаптоп на батерия преди да се изключи, постоянно променя своите показатели. Причината се крие в постоянно менящата се консумация на електричество, която зависи най-общо казано от дейностите, които към момента извършвате с вашия преносим компютър, пише batteryland

Проблемът явно се дължи на начина, по който работят новите процесори с ниска мощност, когато превключват между различни задачи. Подобрената им способност да се приспособяват към промените в работата на компютъра води до колебания в стойността на оставащото време на батерията. Вместо обаче да потърси друго решение, Apple просто премахва софтуерния индикатор, който показва оставащото време. Това се случва с най-новия ъпдейт на операционната система macOS - Sierra. 

Функциите, които използват iCloud синхронизиране, са една от причините много нови потребители да са недоволни от издръжливостта на батерията, посочва 9to5mac.com. Това най-често се случва, когато трябва да се синхронизират голямо количество данни при първоначалните настройки на новия Mac. Това се отразява драстично на времето за работа на батерията.  Понякога отнема няколко дни, докато показателите на батерията се нормализират, но това се случва без предупреждение за потребителя.  

Според Apple индикацията „оставащо време“ причинява повече вреда, отколкото полза, така че новото меню ще показва само оставащия процент от живота на батерията, както е при iOS устройствата.

От компанията твърдят, че средният живот на батерията между две зареждания е около 10 часа, но в технологичните медии вече се появиха ревюта, които оспорват това твърдение. Например редакторът на The Verge Джейк Кастренейкс прави поредица от тестове, с които батерията изкарва едва около 6 часа. В резултат от Apple заменят машината със съмнения за дефект, но новият лаптоп се представя по същия начин. 

Предвид факта, че батериите за лаптоп губят своя капацитет с времето и започват да издържат по-малко време, индикаторът, който показва оставащ заряд в реално време, е важен инструмент. Предстои да видим дали решението на Apple да го премахнат напълно от своята операционна система е перманентно.