Игрите като цяло не са особено известни със своето чувствително отношение към въпроси, свързани с хомо- и бисексуалните отношения. Да не говорим за трансполовостта. Да, BioWare ни позволява да имаме еднополови връзки. The Sims, Fable и Skyrim също. Проблемите, свързани с подобен тип партньорства обаче никога не са засегнати в самата история на играта. Поне до появата на една необикновена игра.

Инициативата идва от самия Масачузетски технологичен институт (MIT) -  едно от най-елитните висши училища в света в областта на техниката и технологиите. Идеята на екипа е да създаде игра, която се занимава с проблемите на подобен род отношения, без да ги изтласква в периферията. Не е тайна, че ЛГБТ историите (акроним от първите букви на думите, означаващ всички лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални хора), ако въобще присъстват, са в някой второстепенен куест. Може би адон, DLC. Една остатъчна мисъл, блуждаеща самотно в нищото…

Не и в A Closed World. „Нашият проект се занимава с основната идея за идентичността и представянето й в популярната култура. Спомнете си как сте се почувствали, когато сте чули, че някой известен човек е различен по същия начин, по който и вие… Облива ви вълна от приятни чувства. Именно така представих проекта на моите студенти. Културното съдържание оформя нашата реалност“, коментира Тод Харпър от MIT Gambit Game Lab, разработила A Closed World.