Въпреки че няма доказателства, че безжичните интернет мрежи укрепват здравето на потребителите, не съществуват и такива, които да подкрепят обратното твърдение.

Това обаче не спира поредица от неправителствени организации, които са повели сериозна кампания срещу образователните институции в Канада, целта на която е да премахнат рутерите от училищата.

В резултат на тази пропаганда поне 12 начални и средни училища в Онтарио и Британска Колумбия  вече демонтираха целите си WiFi мрежи. Мярката идва след мащабна анти-WiFi кампания, при която много родители дори спряха децата си от училище.

Противниците на безжичния интернет се позовават на решение на Световната здравна организация да класифицира радио вълните, излъчвани чрез безжични устройства като мобилни телефони и WiFi рутери като канцерогенни.

"Няма нужда да убиваме децата си като ги държим непрекъснато онлайн", твърди Родни Палмър от Safe School Committee, организация на загрижени родители от Торонто. Според него двете му деца на възраст 6 и 10 години често се прибирали от училище уморени и замаяни. Симптомите спрели, когато той ги преместил в частно училище в Онтарио, където имало само кабелни интернет връзки.

Според противниците на WiFi достъпа дълготрайните отрицателни ефекти от него все още не са достатъчно добре изучени и продължителното излагане на безжичен интернет може да доведе до главоболия, гадене и сърдечни проблеми.

"След като децата ни са били облъчвани цял ден в училище, те се връщат у дома, където отново има рутери. Техните крехки тела просто не могат да се отърват от сигнала", счита Палмър.