Учените са измислили ново решение за нарастващите планини от електронни отпадъци, които бързо се множат в различните краища на планетата и ще достигнат 50 милиона метрични тона през следващата година.

Според ново изследване ние може да се справим с електронния боклук, като го пулверизираме на микроскопични прашинки с нано-размери, което, според учените, може да се окаже по-ефективен и по-екологичен начин за разрешаване на проблема с непотребните вече уреди. Миниатюрните прашинки след това ще могат да бъдат използвани наново за различни цели.

Техниката ще използва крио-мелачка, която ще има камера за замръзване, която ще предотврати чувствителни на топлина материали от сливане при стопяването. Инженерите са успели да смелят интегрални схеми на наночастици, които не се замърсяват една друга.

В сравнение с изхвърлянето на боклука на бунища или с извличането на метали и сплави чрез подпалване и химическа обработка, предложението на екипа за нано-смилане може да се окаже и много по-икономически изгодно. 

Източник: Science Alert