Всяка година маслиновите насаждения генерират 7 млн. т отпадъци. Инженерите на "Форд" (Ford) в Кьолн започнаха нов научноизследователски проект, в рамките на който проучват как тези хранителни отпадъци могат да се превърнат в суровина за производството на части за автомобили, съобщиха от компанията, цитирани от Портала на българската индустрия industryinfo.bg.
 
Инженерите на "Форд" установяват, че получените части са трайни и вярват, че по този начин могат да бъдат създадени по-леки части за автомобили, като при това се намалява делът на пластмасата, влагана в автомобилните части, както и въглеродният отпечатък. Проектът също така ще помогне на компанията да се приближи до постигането на целта си да използва повече рециклирани и възобновяеми суровини в производството на своите автомобили.
 
В рамките на проекта COMPOlive са проведени тестове с цел да се демонстрира влиянието на използването на материали, изработени от рециклирани и възобновяеми суровини, в автомобилни части. За тестовете са използвани отпадъчни материали, доставени от маслинови насаждения в испанския регион Андалусия, който е най-големият производител на зехтин в света. Прототипът на част е съставен от 40 процента маслинови фибри и 60 процента рециклиран полипропилен. Субстанцията е нагрята и оформена като избраната част.
 
Това не е първото проучване в сферата на използването на устойчиви материали за "Форд". Компанията създава първите в сектора седалки и облегалки от пяна, базирана на соя, и използва рециклирани материали като кофички за кисело мляко за производството на подложки за багажник и рециклирани пластмасови отпадъци от океана за скобите за кабелни снопове в някои от своите модели, се напомня в публикацията.