Учени от Националния изследователски технологичен университет в Москва съвместно с колеги от САЩ и Мексико, разработиха нова технология за получаване на акумулаторни батерии от използвани медицински маски и опаковки от лекарства. Според авторите технологията ще направи възможно превръщането на трудно изхвърляните отпадъци в суровини. Проучването е публикувано в Journal of Energy Storage, предава БГНЕС. 

Според изследователи на NUST MISIS по време на световната пандемия от коронавирус хората са използвали минимум по 130 милиарда предпазни маски ежемесечно. Това се превръща в стотици тонове полимерни отпадъци. При изгарянето им се отделят токсични газове, така че проблемът с преработката на тези отпадъци е особено актуален.

За изработката на акумулатори от старите маски е нужно само да се добави графен, уточняват учените.

Новата технология дава възможност за получаване на тънки, гъвкави, евтини батерии, които поради ниската си цена могат да бъдат и за еднократна употреба. Те превъзхождат по редица начини традиционните батерии с метално покритие, които са по-скъпи за производство. Новите батерии могат да се използват в домакински устройства - от часовници до лампи.

Източник: Мениджър Нюз