Учени създадоха супер силен роботизиран мускул

12 август 2017 г., 21:20
180

kentoh / Shutterstock

Екип учени от Университета на Калифорния в Бъркли направи пробив в областта на технологиите за изкуствени мускули като с помощта на ванадиев оксид създадоха микро мускул, който е 1000 пъти по-силен от човешки.

Когато се нагрее до 67 градуса по Целзий, ванадиевият оксид светкавично се променя от изолатор в проводник, а учените са успели да използват получилата се в резултат контракция, за да възпроизведат начина, по който функционират човешките мускули.

Изкуственият мускул може да хвърля предмети, които са до 50 пъти по-тежки от него на разстояние 5 пъти повече от собствената си дължина за период от само 60 милисекунди.

Той  може да се нагрее със светлина или ток, като учените предпочитат втория метод, тъй като токът нагрява по-бързо и позволява отделни микро мускули да се обработват индивидуално.

"Така създадените микро мускули могат да се сглобяват в една микро система, която симулира активна невромускулна система на жив организъм", обяснява физикът Жункао Ву, учен от Бъркли и съавтор на изследването, според когото оттук насетне се разкриват огромни възможности за приложението на откритието.

Ключови думи:
Коментари