Екип учени от Университета на Калифорния в Бъркли направи пробив в областта на технологиите за изкуствени мускули, като с помощта на ванадиев оксид създадоха микромускул, който е 1000 пъти по-силен от човешки.

Когато се нагрее до 67 градуса по Целзий, ванадиевият оксид светкавично се променя от изолатор в проводник, а учените са успели да използват получилата се в резултат контракция, за да възпроизведат начина, по който функционират човешките мускули.

Изкуственият мускул може да хвърля предмети, които са до 50 пъти по-тежки от него, на разстояние 5 пъти повече от собствената си дължина за период от само 60 милисекунди.

Той  може да се нагрее със светлина или ток, като учените предпочитат втория метод, тъй като токът нагрява по-бързо и позволява отделни микромускули да се обработват индивидуално.

"Така създадените микромускули могат да се сглобяват в една микросистема, която симулира активна невромускулна система на жив организъм", обяснява физикът Жункао Ву, учен от Бъркли и съавтор на изследването, според когото оттук насетне се разкриват огромни възможности за приложението на откритието.