Робот, разработен от Mitsubishi Electric Corporation, нареди кубчето на Рубик за едва 0,305 секунди, като по този начин подобри досегашния рекорд от 0,38 секунди, който също принадлежеше на машина, създадена от същата компания.

Всичко се случва буквално за миг, както можете да видите във видеото по-долу. За щастие, то включва и няколко повторения на забавен каданс за по-добра яснота.

Новият рекордьор е роботът TOKUI Fast Accurate Synchronized motion Testing - или накратко TOKUFASTbot - наречен отчасти на името на инженера, който е отговорен основно за разработването му. Обикновено неговата работа е да помага за конструирането на двигатели.

"За да демонстрираме техническите си възможности за постигане на високоскоростни и прецизни намотки, които са от ключово значение за повишаване на производителността и ефективността на двигателите, използвани в много от нашите продукти, нашите млади инженери доброволно работиха за поставянето на световния рекорд", казва Юджи Йошимура, старши генерален мениджър в Mitsubishi Electric.

Машината TOKUFASTbot е снабдена с някои много полезни функции за поставянето на подобен рекорд, включително алгоритъм за разпознаване на цветове (изграден с помощта на патентован изкуствен интелект) и механизъм за въртене, който се завърта на 90 градуса само за 0,009 секунди.

Роботите стават все по-добри в решаването на този тип пъзели. През 2009 г. рекордът e 1 минута и 4 секунди. Седем години по-късно времето за първи път пада под една минута. Напредъкът до само 0,305 секунди не закъснява.

Адаптирането на TOKUFASTbot за решаване на кубчето на Рубик обаче не е лесно: първоначално роботът е твърде бърз за пластмасовата играчка и постоянно я разваля. Необходими са различни настройки и усъвършенствания, за да се стигне до успешен опит за нареждане.

Ако се чудите как обикновените хора се справят с емблематичното кубче в наши дни, настоящият рекорд за решаване на кубчето на Рубик от истински човек в момента е сравнително обикновен - 3,13 секунди.

Не се чувствайте прекалено зле, ако вашите собствени умения за нареждането му не са толкова добри. Ерно Рубик, човекът, който изобретява куба, на който дава името си през 1974 г., се нуждае от цял месец, за да го реши за първи път. Все пак кубът предоставя повече от 43 милиона трилиона конфигурации. Т.е. грешните „завои“, които могат да се направят по пътя към дадено решение, са меко казано много.

Що се отнася до инженерите на Mitsubishi Electric, след поставянето на новия рекорд те се връщат към обичайната си работа, но не се учудвайте, ако през следващите години се опитат отново да подобрят своя рекорд.

Източник: Science Alert