Сред математиците е въпрос на чест да можеш да решаваш кубчето на Рубик. Съществуват серии от алгоритми за преместването на всяко едно блокче на всяко определено място. Ако съумеете да ги приложите в правилния ред, подреждате целия куб. Разбира се, можете да се научите, ако имате желание да го направите, както трябва.

Сега ще видите един бърз, забавен и подъл начин.

Хитростта се състои в знанието, че прилагайки един и същи ход отново и отново, рано или късно връщате куба в изходна позиция.

ТОВА ВИДЕО демонстрира стъпка по стъпка как се случва магията. (Може да прескочите началото и да преминете към същинската част, която започва от 1:51)

Взимате кубчето и завъртате лявата колона, така че да отиде отдолу. Качвате дясната колона отгоре и обръщате целия куб от другата страна. И пак: ляво надолу, дясно нагоре, обръщате. Стават два пъти. Продължавате – три пъти, четири пъти, пет пъти.

След шестия път ще видите диагонал от един цвят от всяка страна. Стигнали сте до средата. Ако повторите процедурата още шест пъти, се връщате в изходна позиция. Сега, за да придадете на куба достатъчно разбъркан вид, направете още три повторения – стават 9 от общо 12.

Единственото, което трябва да запомните, е че централното бяло квадратче трябва да е отгоре, а синьото да гледа към вас. Централните квадратчета са фиксирани и никога не се местят.

И така, оставяте кубчето някъде из стаята до момента, в който се появят хората, които искате да впечатлите с уменията си. Тогава небрежно взимате кубчето, което „още не сте дорешили“, започвате със средното бяло горе и синьото към вас – ляво надолу, дясно нагоре, обръщате. Щрак, щрак и на третия път сте готови. Аплодисменти!