Учени демонстрираха нов процес на принтиране, който може да превърне почти всеки един лист хартия или картон във водоустойчива клавиатура, която може да сгънете и приберете в джоба си. Тя дори не се нуждае от батерии.

Технологията работи посредством специално покритие, което отблъсква течности и прах. Следствие на това върху хартията могат да бъдат принтирани множество електронни схеми – без каквото и да било зацапване или деградация на мастилото между пластовете.

От другата страна на хартията или картона може да се използва стандартно мастило за маркирането на „бутоните“. Тези пластове могат да бъдат принтирани в какъвто дизайн си пожелаете – от клавиши за увеличение и намаление на звука до цифрите от 0-9.

Нещо повече – клавиатурата не се нуждае от източник на захранване. Това е т.нар. трибоелектричен наногенератор, който може да се захранва от докосването на човека, който борави с него, и от образуваната следствие на това механична енергия.

„Това е първият път, в който е демонстрирано самозахранвващо се електронно устройство, базирано на хартия – казва биомедицинския инженер Рамзас Мартинес от университета Пърдю. – Разработихме метод, който прави хартията устойчива на вода, мазнини и прах, като я покрихме с високо флоурирани молекули. Това омнифобно покритие ни позволява да принтираме множество пластове от електронни схеми върху хартията, без мастилото да се размазва между отделните пластове.“

Когато принтираните части на хартията се натиснат, те предават сигнали през Bluetooth до друго устройство – например лаптоп. Така получавате една лека и сгъваема клавиатура, която може да вземете навсякъде с вас и да изчистите с лекота при необходимост.

Едно подобно устройство е и особено евтино за производство – само 25 цента. Във видеото по-долу можете да видите как хартията се използва за контролирането на силата на звука.

Източник: Science Alert