Създадоха батерии, които могат да издържат векове

30 юни 2018 г., 17:10
4193

sdecoret /  Shutterstock

Батериите с висок капацитет могат да имат огромно влияние върху ключови потребителски продукти като смартфони и таблети, а също и за нарастващата популярност на електрическите автомобили - стига да не бяха толкова лесно податливи на повреди, пише io9.

В опит да се справят с това, учени от университета Станфорд разработиха батерия, която може да се поправя сама при всяко презареждане, което на свой ред увеличава значително живота й.

Анодът на т.нар. самолекуваща се батерия се състои от силикон и полимери, които действат като химически лепенки, запълващи всякакви пукнатини, получавани в резултат на разреждането и презареждането на батерията. Капацитетът на новата батерия е многократно по-голям от този на всеки конвенционален катод. Ако се събере с такъв обикновен катод, новата батерия ще може да съхранява с 40 процента повече енергия; ако се събере с друг катод с висок капацитет, общото място за съхранение на енергия може да се удвои и утрои.

Новата батерия може да издържи до 100 цикъла на презареждане, но за учените от Станфорд това все още не е достатъчно. Те искат да увеличат капацитета на 500 цикъла за мобилните устройства и до няколко хиляди за електрическите автомобили.

Според проф. И Цуй, той и неговият екип "едва започват" развойната си дейност в тази област и се надяват, че в крайна сметка ще успеят да създадат батерии, които да издържат огромен брой цикли преди да се изтощят напълно.

Ключови думи:
Коментари