Японският конгломерат Sony съобщи, че е създал изкуствен интелект, нарече Gran Turismo Sophy (GT Sophy), който е успял да победи най-добрите шофьори във видео играта Gran Turismo на PlayStation, предаде Ройтерс.

Изкуственият интелект се е състезавал срещу четиримата най-добри шофьори в играта за първи път през юли. Тогава той е анализирал поведението на играчите, за да подобри собственото си представяне. В състезание през октомври вече ги е победил.

„Трябваше 20 Playstation конзоли да работят едновременно за около 10 до 12 дни, за да може GT Sophy да се научи да шофира от аматьорско до свръхчовешко ниво“, каза Питър Уърман, директор на Sony AI America и лидер на екипа, който е проектирал изкуствения интелект.

Макар че в миналото вече сме виждали как изкуствен интелект побеждава хора в игри като шах и маджонг, от Sony твърдят, че постигане на майсторство в шофирането на състезателни коли е много трудно, тъй като това изисква от изкуствения интелект да взима множество решения в реално време.

Конкурентът на Sony в гейминг индустрията  Microsoft, който наскоро купи разработчика на видео игри Activision-Blizzard за 69 милиарда долара, също ипозлва игри за подобряване на своите проекти за икзуствен интелект.

Sony се надява да приложи наученото от изкуствения интелект GT Sophy в други игри на PlayStation.

„Има много игри, които поставят различни предизвикателства за ИИ и с нетърпение очакваме да започнем да работим по тези проблеми“, каза Уърман.

Източник: Мениджър Нюз