Хирурзите на бъдещето ще могат да прехвърлят монотонната, но важна задача да зашиеш пациент след операция, на роботите, пише Engadget.

Това ще стане възможно благодарение на съвместните усилия между Intel и Калифорнийския университет в Бъркли.

Екип от изследователи, ръководен от д-р Аджай Танвани, разработи полуконтролирана система за задълбочено обучение AI, наречена Motion2Vec. Тя е предназначена за гледане на хирургични видеоклипове, извършвани от действителни лекари, детайлизиране на движенията на медика при зашиване (поставяне на игла, изваждане и отстраняване) и след това ги имитира с голяма точност.

„Ученето от визуални наблюдения е по-привлекателно от традиционните интерфейси за обучение по статичен начин поради обширното информационно съдържание, налично в съществуващите видеоклипове“, каза Танвани пред Engadget. Когато става дума за преподаване на роботи, една снимка, очевидно, струва хиляда думи.

„YouTube получава 500 часа нов материал всяка минута. Това е невероятно хранилище, набор от данни", добави д-р Кен Голдбърг, който ръководи лабораторията на Университета в Бъркли и съветва екипа на Tанвани в това проучване.