Търсенето на Хари Потър – стил невидим плащ направи голяма стъпка напред след като инженери от Великобритания успяха за първи път да демонстрират устройство, което позволява криви повърхности да изглеждат плоски, когато бъдат изложени на електромагнитни вълни.

Докато този пробив не означава, че скоро хората ще могат да се крият от погледите когато пожелаят, той може да да промени неща като например това как антените са закрепени към техните платформи и направи възможно антени с различни размери и форми да бъдат закрепвани на множество нестандартни повърхности.

Според един от съавторите на изследването, Янг Хао, професор по антени и електромагнетизъм Куин Мери, Лондонският Университет, дизайнът на неговия екип е “основан на оптиката на трансформацията”, която е едно от основните направления, което стимулира изследванията върху идеята за невидими наметала.

“Предишните изследвания показаха как тази техника може да работи на една честота”, добавя проф. Хао. “Нашите резултати обаче показват, че техниката може да работи в много по широк спектър от честоти, което я прави много по-полезна за други инженерни приложения, като например аеро-космическата индустрия.”

Инженерите са покрили крива повърхност с размер приблизително като този на топка за тенис със специално нанокомпозитно покритие, който се състои от седем различни слоя. Всеки от слоевете има различни електрически свойства, благодарение на неговата позиция, и това позволява обект да бъде скрит или “наметнат” вместо да разпръсне електромагнитните вълни по обикновен начин.