Реалност ли е невидимият плащ?

04 юни 2019 г., 21:22
662

BIELOUS NATALIIA/ Shutterstock

Търсенето на Хари Потър – стил невидим плащ направи голяма стъпка напред след като инженери от Великобритания успяха за първи път да демонстрират устройство, което позволява криви повърхности да изглеждат плоски, когато бъдат изложени на електромагнитни вълни.

Докато този пробив не означава, че скоро хората ще могат да се крият от погледите когато пожелаят, той може да да промени неща като например това как антените са закрепени към техните платформи и направи възможно антени с различни размери и форми да бъдат закрепвани на множество нестандартни повърхности.

Според един от съавторите на изследването, Янг Хао, професор по антени и електромагнетизъм Куин Мери, Лондонският Университет, дизайнът на неговия екип е “основан на оптиката на трансформацията”, която е едно от основните направления, което стимулира изследванията върху идеята за невидими наметала.

“Предишните изследвания показаха как тази техника може да работи на една честота”, добавя проф. Хао. “Нашите резултати обаче показват, че техниката може да работи в много по широк спектър от честоти, което я прави много по-полезна за други инженерни приложения, като например аеро-космическата индустрия.”

Инженерите са покрили крива повърхност с размер приблизително като този на топка за тенис със специално нанокомпозитно покритие, който се състои от седем различни слоя. Всеки от слоевете има различни електрически свойства, благодарение на неговата позиция, и това позволява обект да бъде скрит или “наметнат” вместо да разпръсне електромагнитните вълни по обикновен начин.

Когато “наметалото” не е включено, присъствието на обекта на пътя на вълните причинява драстични промени в конфигурацията на електрическото поле, обясняват Хао и колегите му. Но веднъж активирано, устройството, благодарение на нанокомпозита причинява намаляване на засенчването непосредствено след обекта както и значителн подобрение в реконструкцията на вълновия фронт.

“В нашата статия ние експериментално демонстрираме за първи път вълново “наметало” с ”диелектрическа повърхност” с цел да илюстрираме възможностите пред нанокомпозитите да контролират движението на вълните по повърхности.” Учените добавят, че устройството “има много по-широко приложение” от предишни конкурентни устройства.

“Може би най-важно е, че нашият подход може да бъде използван и при други физически феномени, които се описват от вълнови уравнения, като например акустиката. Очакваме изключителни резултати в индустрията,” твърди Д-р. Луиджи Ла Спада от екипа.

Източник: RedOrbit

Ключови думи:
Коментари