Изследователи от САЩ са разработиха нова система, базирана на изкуствен интелект, която може да помогне на хора, които са в съзнание, но не могат да говорят физически, като например инвалиди, претърпели инсулт, съобщава Синхуа.

Системата, наречена семантичен декодер, преобразува мозъчната активност на човек - докато слуша история или мълчаливо си представя, че разказва някаква ситуация - в непрекъснат поток от текст.

За разлика от други системи за декодиране на езика, по които се работи в момента, настоящата не изисква хирургически импланти, което прави процеса неинвазивен.

Реконструирането на речта в новоразработения декодер не се случва дума по дума, но може да възстанови "същността" на това, което потребителят чува.

Системата е разработена от изследователи от Тексаския университет в Остин (UT Austin).

"За неинвазивен метод това е същински скок напред на фона на постигнатото до момента - обикновено единични думи или кратки изречения", казва Алекс Хът, доцент по неврология и компютърни науки в UT Austin. "Получаваме модел за декодиране на непрекъснат език за продължителни периоди от време със сложни идеи." 

Изследването е публиувано в Nature Neuroscience.