По-голямата част от шофьорите в Европа са наясно, че въпреки по-високата си цена, премиум гумите имат предимство по отношение на икономията на гориво и по-голямата безопасност, която осигуряват. Проучване на Nokian Tyres потвърждава, че 87% от шофьорите в Румъния смятат премиум гумите за по-безопасни, като на същото мнение са техните колеги от България – 70%, Италия – 61%, 59% за Франция и Германия, 58% в Полша и 54% в Чешката република.

Протекторът на евтините гуми може да изглежда аналогичен на този на премиум продуктите, но това не се отнася за качествата му, тъй като отделните компоненти от структурата на гумата не са съобразени една спрямо друга. В началния етап на производство на модел гума, специалистите от Nokian Tyres създават няколко прототипа, които служат за начална точка в производството на останалите компоненти на гумата като например нейното тяло и съотношението на каучук в него.

 „Разликата между висококачествените гуми и евтините такива най-лесно се забелязва при по-тежки условия като например спиране върху мокра повърхност, условия за аквапланинг или екстремно шофиране и високи скорости. Премиум гумата е като предпазния колан: през по-голяма част от времето реално нямаш нужда от него, но при екстремни ситуации може да ти спаси живота, както и този на другите около теб,“ обяснява Мати Мори, мениджър „Техническо обслужване на клиенти“ в Nokian Tyres.

Също така, премиум производителите подлагат своите гуми на изключителни изпитания. По време на създаването на даден модел, висококачествените гуми преминават през повече от 300 различни теста. Nokian Tyres тества продължително в лаборатории и на терен с реални автомобили – в Белия Ад в Ивало и тестовия център в Нокиа, както и на различни писти в Централна Европа. Евтините гуми дори не се доближават до подобни изпитания по време на създаването си.

Гумите имат ключова роля в безопасността на движението

Добрата новина е, че повече от 2/3 от шофьорите осъзнават важността на гумите за безопасността на движение. Най-висок процент шофьори, осъзнаващи важността на гумите, е в Румъния – 91 на 100, следван от България – 89%, Италия – 87%, Германия – 85%, Полша – 79%, а най-нисък процент на осъзнатост се наблюдава във Франция, където 65% смятат, че гумите имат фундаментално значение за безопасността при шофиране.