Искате ли да помните възможно най-много от последното си посещение в известен музей, пита Live Science? Оставете фотоапарата и камерата вкъщи!

Това показват резултатите от ново проучване, според което когато става въпрос за наблюдение на предмети на изкуството и експонати, най-добре е запалените любители-фотографи да оставят апаратите у дома.

Според изследването е по-малко вероятно да запомните предметите, които снимате, отколкото ако просто ги наблюдавате.

Изследването е дело на психоложката Линда Хенкел от университета Феърфийлд в щата Кънектикът и е вдъхновено от наблюдения от ежедневието. Те показват, че много от туристите фанатично натискат копчетата на своите фотоапарати, камери и смартфони вместо да отделят поне малко време, за да видят самото произведение.

За своя експеримент тя ангажира две групи от студенти, които трябва да наблюдават 9 случайно избрани експоната в музей и да фотографират други също случайни 9.

"Хората, които размахват фотоапарати и смартфони, за да уловят някой миг го правят почти без да се замислят и всъщност пропускат онова, което се случва буквално пред тях", коментира психоложката. В същото време тя обаче твърди, че ако направите снимка с висока резолюция на конкретен детайл от картина, статия или мозайка, това може да ви помогне да запазите спомена за цялото произведение.

Източник: Live Science